Besluit 2021/463 - Standpunt EU in het Administratief Comité dat is ingesteld bij de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR, ten aanzien van de wijzigingen van die overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 18 maart 2021 gepubliceerd en is op 9 maart 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/463 van de Raad van 9 maart 2021 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité dat is ingesteld bij de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR, ten aanzien van de wijzigingen van die overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/463 of 9 March 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Administrative Committee established by the Customs Convention on the international transport of goods under cover of TIR Carnets, as regards the amendments to that Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/463
Origineel voorstel COM(2021)24 NLEN
Celex-nummer i 32021D0463

3.

Key dates

Document 09-03-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 18-03-2021; PB L 95 p. 1-7
Inwerkingtreding 09-03-2021; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

18.3.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 95/1

 

BESLUIT (EU) 2021/463 VAN DE RAAD

van 9 maart 2021

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité dat is ingesteld bij de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR, ten aanzien van de wijzigingen van die overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR van 14 november 1975 (de “TIR-Overeenkomst”) werd namens de Europese Economische Gemeenschap goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad (1) en is op 20 juni 1983 ten aanzien van de Gemeenschap in werking getreden.

 

(2)

Een geconsolideerde versie van de TIR-Overeenkomst werd gepubliceerd als bijlage bij Besluit 2009/477/EG van de Raad (2). In dat besluit is bepaald dat de Commissie toekomstige wijzigingen van de TIR-Overeenkomst voortaan bekend zal maken in het Publicatieblad van de Europese Unie met vermelding van de datum van inwerkingtreding ervan.

 

(3)

Overeenkomstig de TIR-Overeenkomst kan het Administratief Comité dat is ingesteld bij de TIR-Overeenkomst (het “Administratief Comité”) wijzigingen van de TIR-Overeenkomst en de bijlagen daarbij aannemen met een meerderheid van twee derde van de aanwezige overeenkomstsluitende partijen die hun stem uitbrengen.

 

(4)

Het Administratief Comité zal tijdens zijn 74e zitting op 9-12 februari 2021 of een daaropvolgende zitting verscheidene wijzigingen van de bijlagen bij de TIR-Overeenkomst aannemen.

 

(5)

Gezien de eerder aangenomen wijziging van artikel 18 van de TIR-Overeenkomst, waarbij het totale aantal douanekantoren dat bij TIR-vervoer betrokken mag zijn, werd verhoogd, moet bijlage 1 bij de TIR-Overeenkomst worden gewijzigd en moeten de modellen van versie 1 en versie 2 van de carnets TIR worden aangepast.

 

(6)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité ten aanzien van de wijzigingen van de TIR-Overeenkomst, aangezien die wijzigingen bindend zullen zijn voor de Unie.

 

(7)

Het standpunt van de Unie in het Administratief Comité moet derhalve worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Administratief Comité dat is ingesteld bij de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR, tijdens zijn 74e zitting op 9-12 februari 2021 of een daaropvolgende zitting, met betrekking tot de wijzigingen van die overeenkomst, wordt gebaseerd op de ontwerpwijzigingen die aan dit besluit zijn gehecht.

Kleine technische wijzigingen van de ontwerpwijzigingen kunnen zonder nader besluit van de Raad worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in het Administratief Comité.

Artikel 2

Het in artikel 1 bedoelde standpunt wordt door de Commissie tot uitdrukking gebracht. De lidstaten, gezamenlijk handelend in het belang van de Unie, brengen het standpunt van de Unie tot uitdrukking wanneer een formele stemming plaatsvindt in het Administratief Comité.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 9 maart 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

A.P. ZACARIAS

 

  • (1) 
    Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad van 25 juli 1978 houdende sluiting van de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.