Annie Schreijer-Pierik (CDA): ‘Blindstaren op cameratoezicht is niet de manier’

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021, 2:02.

Ons blindstaren op het gebruik van camera’s aan boord (CCTV) betekent dat we niet kijken naar nieuwe, innovatievere technologieën die wél werkbaar zijn”, zegt Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër, op de dag van de plenaire stemming over het visserijrapport waar onder andere over cameratoezicht wordt gestemd.

De discussie lijkt over niets anders meer te gaan. De Europese Commissie is fel voorstander van het verplichte gebruik van camera’s aan boord van schepen en is een lobby gestart nadat er in de visserijcommissie in het Europees Parlement een grote meerderheid van de leden tegen verplicht cameragebruik heeft gestemd. “Is dit nou democratisch?”, vraagt Schreijer-Pierik zich af. “De Commissie lijkt de positie van het Parlement te willen ondermijnen. Door dit soort politieke acties in de achterkamertjes holt het vertrouwen van vissers in de EU achteruit. Dat kan ik hen niet kwalijk nemen.”

Het CDA is voor vrijwillig gebruik van camera’s. Daarnaast vindt het CDA het belangrijk dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd. “Grote schepen hebben met veel verschillende regels te maken, terwijl kleinere schepen er tussendoor lijken te varen. Dit is nou zo’n punt waarbij je kunt zien dat wij in Nederland soms echt teveel de beste van de klas willen zijn. Onze visbestanden in de Noordzee voor bijvoorbeeld schol zijn in geen 50 jaar zo goed geweest. We kunnen echt trots zijn op onze visserijsector en daar mogen we wel wat meer voor opkomen”, aldus Schreijer-Pierik.

De stemming over de amendementen van het visserijcontrolerapport zal vanmiddag, woensdag 10 maart 2021, plaatsvinden in het Europees Parlement. De eindstemming volgt vanavond of morgen.