Informele videoconferentie van de ministers van Economische Zaken en Financiën, 16 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021, 14:30.

Voornaamste resultaten

Belasten van de digitale economie

De ministers wisselden van gedachten over de stand van zaken en de te volgen koers wat betreft de fiscale uitdagingen als gevolg van de digitalisering van de economie. De bespreking vond plaats in de aanloop naar de Europese Raad in maart, waar de EU‑leiders deze kwestie ook zullen bespreken.

EU-ministers willen een rechtvaardig belasting­stelsel voor alle bedrijven

De ministers onderstreepten hun niet-aflatende steun voor de lopende onderhandelingen in de OESO die medio 2021 tot een mondiale en op consensus gebaseerde oplossing moeten leiden. Zij constateerden dat er momentum is, hoopten op snelle vooruitgang en beklemtoonden een mondiaal akkoord na te streven. De ministers verklaarden zich ook bereid na te gaan hoe de EU de fiscale uitdagingen als gevolg van de digitalisering kan aanpakken, mocht er in de G20/OESO geen vooruitgang worden geboekt.

De Commissie bevestigde dat zij aan een wetgevings­voorstel voor een "heffing op digitale diensten" werkt, dat de EU aanvullende eigen middelen moet opleveren. Zij benadrukte dat dit een afzonderlijk instrument zal zijn dat niet mag worden gekoppeld aan de vennootschaps­belastingregels waarover in de G20/OESO wordt onderhandeld.

Het voorzitterschap merkte op dat de conclusies van de Raad van 27 november 2020 over belasting van de digitale economie geldig blijven voor de verdere koers op dit gebied.

Alle lidstaten zijn het erover eens dat het in hun belang is ruimte te bieden voor de lopende onderhandelingen in de OESO over de hervorming van de vennootschaps­belastingregels. Een mondiale consensus vinden in een multilaterale context is de juiste weg vooruit. Wij bevestigden eveneens dat wij een Europese oplossing willen vinden als de OESO-besprekingen niet vorderen. Wij zien uit naar een voorstel van de Commissie voor een heffing op digitale diensten, een instrument dat los moet staan van de vennootschaps­belastingregels waarover in de OESO wordt onderhandeld.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

Billijke en doeltreffende belasting­heffing: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 27 november 2020)

Economisch herstel in de EU

De ministers maakten de balans op van de economische situatie en de vooruitzichten. Zij luisterden naar een presentatie door de Europese Bankautoriteit over de economische en financiële situatie in de EU en naar een presentatie door de Europese Centrale Bank over haar meest recente prognoses.

De Europese Commissie presenteerde haar mededeling "Een jaar na de uitbraak van COVID‑19: de respons vanuit het begrotingsbeleid". De ministers wisselden van gedachten over de uitvoering van het begrotingsbeleid tegen de huidige achtergrond van onzekerheid en de vooruitzichten op herstel. Zij namen terdege nota van de argumenten van de Commissie voor de toepassing van de algemene ontsnappings­clausule in het stabiliteits- en groeipact. Zij waren het erover eens dat de begrotingssteun niet te vroeg mag worden ingetrokken. De lidstaten moeten echter hun beleid te zijner tijd aanpassen om de houdbaarheid van de begroting op middellange termijn te waarborgen.

Verwacht wordt dat de Commissie in haar voorjaarspakket voor het Europees Semester meer gedetailleerde richtsnoeren voor het begrotingsbeleid zal geven.

De ministers maakten ook de balans op van de uitvoering van de herstel- en veerkracht­faciliteit en van de vorderingen met de ratificatie van het eigen­middelen­besluit.

Nu de verordening tot instelling van de herstel- en veerkracht­faciliteit in februari in werking is getreden, kunnen de lidstaten hun herstel- en veerkracht­plannen officieel bij de Commissie indienen. Het voorzitterschap merkte op dat de plannen van veel lidstaten al goed gevorderd zijn en dat een snelle uitvoering van de faciliteit het herstel in heel Europa ten goede zal komen. De Commissie wees de gebieden aan waarop verdere vooruitgang nodig is en onderstreepte dat de nationale ontwerp­plannen volledig moeten stroken met de verordening betreffende de faciliteit.

De ministers bespraken ook de prioriteiten van de herstel- en veerkracht­plannen naar aanleiding van hun gedachtewisseling over die plannen in januari en februari.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

De lidstaten hebben hard aan hun herstel- en veerkracht­plannen gewerkt. Het is nu tijd voor resultaten. Ik kijk uit naar de eerste officiële indieningen van nationale plannen in de komende weken.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

Eigen­middelen­besluit - formele kennis­gevingen

Strategie voor retailbetalingen

Het voorzitterschap deelde de ministers mee dat de Raad, na een akkoord op technisch niveau, de conclusies over de strategie voor retail­betalingen zonder debat zal aannemen tijdens de zitting van de Raad Landbouw en Visserij op 22 en 23 maart.

De strategie werd op 24 september 2020 door de Commissie gepresenteerd en vormt een breed kader voor de verdere ontwikkeling van de markt voor retail­betalingen in de EU. In de ontwerp­conclusies geeft de Raad de Commissie een krachtig politiek mandaat om initiatieven op dit gebied te ontplooien, onder meer om het gebruik van EU‑brede oplossingen voor flitsbetalingen te bevorderen en de ontwikkeling van een digitale euro te begeleiden. Er wordt ook gewezen op de vele uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals financiële inclusie, veiligheid en consumenten­bescherming, gegevens­bescherming en anti­witwas­aspecten.

Ontwerpconclusies van de Raad over de strategie voor retail­betalingen voor de EU

Overige punten

Het voorzitterschap en de Commissie informeerden de ministers over het resultaat van de bijeenkomst in februari van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20. Het voorzitterschap informeerde de ministers ook over de voorbereidingen voor de voorjaars­bijeenkomsten van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 en van het IMF in de week van 5 april.

De ministers namen nota van de stand van de wetgevings­voorstellen en van de uitvoering van richtlijnen op het gebied van financiële diensten.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-ECOFIN-160321

Brussel

16 maart 2021

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN