Uitvoeringsverordening 2021/414 - Technische regelingen voor de ontwikkeling, het onderhoud en het gebruik van elektronische systemen voor de uitwisseling en de opslag van informatie overeenkomstig Verordening 952/2013

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening was geldig van 29 maart 2021 tot 21 juni 2023.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) 2021/414 van de Commissie van 8 maart 2021 betreffende technische regelingen voor de ontwikkeling, het onderhoud en het gebruik van elektronische systemen voor de uitwisseling en de opslag van informatie overeenkomstig Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) 2021/414 of 8 March 2021 on technical arrangements for developing, maintaining and employing electronic systems for the exchange and storage of information under Regulation (EU) No 952/2013 of the European Parliament and of the Council
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2021/414
Regdoc-nummer C(2021)1454
Celex-nummer i 32021R0414

3.

Key dates

Document 08-03-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 09-03-2021; PB L 81 p. 37-64
Inwerkingtreding 29-03-2021; in werking datum publicatie +20 zie art 91
Einde geldigheid 21-06-2023; opgeheven door 32023R1070

4.

Wettekst

9.3.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 81/37

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2021/414 VAN DE COMMISSIE

van 8 maart 2021

betreffende technische regelingen voor de ontwikkeling, het onderhoud en het gebruik van elektronische systemen voor de uitwisseling en de opslag van informatie overeenkomstig Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad van 9 oktober 2013 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (1), en met name artikel 8, lid 1, onder b), en artikel 17,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 6, lid 1, van Verordening (EU) nr. 952/2013 (hierna “het wetboek” genoemd) moeten alle uitwisselingen van informatie, zoals aangiften, aanvragen of beschikkingen, tussen douaneautoriteiten van de lidstaten onderling en tussen marktdeelnemers en douaneautoriteiten van de lidstaten, alsmede de door de douanewetgeving vereiste opslag van die informatie, met behulp van elektronische gegevensverwerkingstechnieken geschieden.

 

(2)

Bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/2151 (2) van de Commissie is het werkprogramma vastgesteld voor de implementatie van de voor de toepassing van het wetboek vereiste elektronische systemen, die worden ontwikkeld in het kader van de projecten die in deel II van de bijlage bij dat uitvoeringsbesluit zijn vermeld.

 

(3)

Er moeten belangrijke technische regelingen voor de werking van de elektronische systemen worden gespecificeerd, zoals regelingen voor de ontwikkeling, het testen en de uitrol, alsook voor het onderhoud en voor de wijzigingen die in de elektronische systemen moeten worden aangebracht. Daarnaast moeten er regelingen worden gespecificeerd met betrekking tot de bescherming van gegevens, de bijwerking van gegevens, de beperking van de gegevensverwerking en de eigendom en veiligheid van de systemen.

 

(4)

Om de rechten en belangen van de Unie, de lidstaten en de marktdeelnemers te waarborgen, is het van belang om procedureregels vast te leggen en te voorzien in alternatieve oplossingen voor het geval er zich een tijdelijke storing in een elektronisch systeem voordoet.

 

(5)

Het EU-douaneportaal voor ondernemers, dat oorspronkelijk is ontwikkeld in het kader van de DWU-projecten Geautoriseerde marktdeelnemers (AEO), Europese bindende tariefinlichtingen (EBTI) en Inlichtingenbladen (INF) voor bijzondere regelingen (INF SP), is opgezet als één toegangspunt voor marktdeelnemers en andere personen, dat toegang biedt tot elk van de specifieke ondernemersportalen die voor de systemen in kwestie ontwikkeld zijn.

 

(6)

Het systeem Douanebeschikkingen, dat is ontwikkeld in het kader van het in Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/2151 genoemde DWU-project Douanebeschikkingen, strekt tot harmonisering van het aanvraag-, besluitvormings- en beheerproces voor douanebeschikkingen in de gehele Unie met behulp van uitsluitend elektronische gegevensverwerkingstechnieken. Er moeten daarom regels voor dat elektronische systeem worden vastgesteld. De reikwijdte van het systeem moet worden bepaald op basis van de via dit systeem aangevraagde, afgegeven en beheerde douanebeschikkingen. Er moeten nadere bepalingen worden vastgesteld voor de gemeenschappelijke componenten (een EU-ondernemersportaal, een centraal systeem voor het beheer van douanebeschikkingen en een klantreferentiesysteem) en de nationale componenten (een nationaal ondernemersportaal en een nationaal systeem voor het beheer van douanebeschikkingen) van het systeem waarin de functies en interconnecties van de componenten worden gespecificeerd.

 

(7)

Het systeem voor uniform gebruikersbeheer en digitale handtekeningen, dat is ontwikkeld in het kader van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.