Besluit 2021/393 - Standpunt EU in het Gemengd Comité van de EER dat is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende de EER met betrekking tot wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, Protocol 10 van die overeenkomst betreffende de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 5 maart 2021 gepubliceerd en is op 1 maart 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/393 van de Raad van 1 maart 2021 over het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité van de EER dat is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte met betrekking tot wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, Protocol 10 van die overeenkomst betreffende de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/393 of 1 March 2021 on the position to be taken on behalf of the European Union within the EEA Joint Committee established by the Agreement on the European Economic Area as regards amendments to Chapter IIa of, and Annexes I and II to, Protocol 10 to that Agreement, on simplification of inspections and formalities in respect of carriage of goods
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/393
Origineel voorstel COM(2021)4 NLEN
Celex-nummer i 32021D0393

3.

Key dates

Document 01-03-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 05-03-2021; PB L 77 p. 27-28
Inwerkingtreding 01-03-2021; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

5.3.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 77/27

 

BESLUIT (EU) 2021/393 VAN DE RAAD

van 1 maart 2021

over het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité van de EER dat is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte met betrekking tot wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, Protocol 10 van die overeenkomst betreffende de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Protocol 10 bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (1) (“de EER-overeenkomst”) inzake de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer en inzake douaneveiligheidsmaatregelen (“het protocol”) is bij Besluit van het Gemengd Comité van de EER nr. 76/2009 (2) gewijzigd en op 1 juli 2009 in werking getreden.

 

(2)

Op grond van artikel 98 van de EER-overeenkomst kan het Gemengd Comité van de EER dat is ingesteld bij de EER-overeenkomst (“het Gemengd Comité van de EER”) tijdens zijn volgende zitting of bij briefwisseling een besluit tot wijziging van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen bij, het protocol vaststellen.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 9 nonies, lid 3, van het protocol zijn wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, het protocol noodzakelijk om rekening te houden met de ontwikkeling van Uniewetgeving inzake aangelegenheden die onder dat hoofdstuk en die bijlagen vallen. Indien geen besluit kan worden genomen voor de gelijktijdige toepassing van de wijzigingen van het protocol en de wijzigingen van de Uniewetgeving, dienen de in het aan de overeenkomstsluitende partijen ter goedkeuring voorgelegde ontwerpbesluit voorziene wijzigingen waar mogelijk met ingang van 15 maart 2021 voorlopig toegepast worden, met inachtneming van de interne procedures van de overeenkomstsluitende partijen. Die datum valt samen met de eerste lancering van het invoercontrolesysteem 2, waaraan Noorwegen heeft ingestemd deel te nemen.

 

(4)

Het is passend het standpunt te bepalen met betrekking tot wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, het protocol dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité van de EER, aangezien die wijzigingen bindend zullen zijn voor de Unie.

 

(5)

Het standpunt van de Unie in het Gemengd Comité van de EER moet derhalve worden gebaseerd op het ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen op de volgende vergadering van het Gemengd Comité dat is ingesteld bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, of bij briefwisseling, wat betreft wijzigingen van hoofdstuk II bis van, en de bijlagen I en II bij, protocol 10 bij die overeenkomst, is gebaseerd op het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité van de EER (3).

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 1 maart 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

A.P. ZACARIAS

 

  • (2) 
    Besluit van het Gemengd Comité van de EER nr. 76/2009 van 30 juni 2009 tot wijziging van Protocol nr. 10 inzake de vereenvoudiging van de controles en formaliteiten bij het goederenvervoer en Protocol nr. 37 dat de in artikel 101 bedoelde lijst bevat (PB L 232 van 3.9.2009, blz. 40).
  • (3) 
    Zie document ST 5661/21 op http://register.consilium.europa.eu
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.