Brief regering; Behoeftestelling van het project ‘Defensiebrede vervanging nachtzichtkijker Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4’ (MUNOS WS-4) - Materieelprojecten

Deze brief is onder nr. 335 toegevoegd aan dossier 27830 - Materieelprojecten Defensie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Materieelprojecten; Brief regering; Behoeftestelling van het project ‘Defensiebrede vervanging nachtzichtkijker Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4’ (MUNOS WS-4)
Document­datum 26-02-2021
Publicatie­datum 03-03-2021
Nummer KST27830335
Kenmerk 27830, nr. 335
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

27 830

Materieelprojecten

Nr. 335    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 februari 2021

Inleiding

Met deze A-brief informeer ik u over de behoeftestelling van het project «Defensiebrede vervanging nachtzichtkijker Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4» (MUNOS WS-4). Dit project voorziet in de vervanging van de huidige nachtzichtkijker op de persoonlijke wapens C7NLD en C8NLD (hierna: COLT). De nachtzichtkijker is integraal onderdeel van de uitrusting van de individuele militair. Met de nachtzichtkijker kan de militair die niet vanuit een voertuig opereert onder alle zichtomstandigheden, zowel bij dag als bij nacht, doelen detecteren en identificeren.

De vervanging van de nachtzichtkijker op de COLT is noodzakelijk, omdat deze niet meer voldoet aan de operationele eisen. De bruikbaarheid en de beschikbaarheid nemen hierdoor snel af. Dit project draagt dan ook direct bij aan de operationele inzetbaarheid van onze eenheden en aan de modernisering van onze middelen, zodat onze mensen op het hoogste niveau en zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen.

Context

De Defensievisie 2035 (Kamerstuk 34 919, nr. 71) benadrukt dat het dreigingsbeeld diverser, complexer en verontrustender wordt. Krijgsmachten van mogelijke tegenstanders moderniseren en worden steeds sterker door grootschalige investeringen. Meer dan in de afgelopen jaren het geval was, is de noodzaak gegroeid om wereldwijd, zowel bij dag als bij nacht, op te kunnen treden tegen een tegenstander van gelijkwaardig niveau. Gevechtseenheden en gevechtsondersteunende eenheden van Defensie beschikken daarom over wapengebonden richtmiddelen voor overdag, helderheidsversterkers en warmtebeeldapparatuur, zodat onder alle zichtomstandigheden, zowel bij dag als bij nacht, effectief kan worden geopereerd. Het gebruik van nachtzichtkijkers bij verminderd zicht en licht verbetert de waarnemingsmogelijkheden van de militair en geeft de kst-27830-335 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

militair beter inzicht in het gevechtsveld. Daarmee worden de effectiviteit en de veiligheid van het eigen personeel vergroot.

Met de projecten «Verwerving helderheidsversterkende brillen» en «Defensiebrede vervanging handgedragen warmtebeeldkijkers» verwerft Defensie reeds helderheidsversterkers voor op het hoofd en de helm en handgedragen warmtebeeldkijkers. Zoals gemeld in het Defensieprojec-tenoverzicht 2020 bevinden deze projecten zich in de realisatiefase (Kamerstuk 27 830, nr. 313). Deze A-brief betreft de vervanging van de nachtzichtkijker op de COLT.

Behoefte

De huidige nachtzichtkijker voor de COLT is een helderheidsversterker en is sinds 2001 in gebruik bij Defensie. Deze nachtzichtkijker voldoet niet meer aan de huidige operationele eisen door de verouderde techniek en een beperkte inzetbaarheid. Bovendien is de kijker niet meer op de markt te verkrijgen en ook de belangrijkste reservedelen zijn niet meer te verkrijgen.

Bij een volledig gevulde organisatie heeft Defensie een totale behoefte aan ca. 1.900 nachtzichtkijkers. Gelet op de personele vulling nu en in de komende jaren en de operationele inzetbaarheid, is Defensie voornemens om ca. 1.800 nachtzichtkijkers aan te schaffen. De behoefte bestaat uit helderheidsversterkers en Fusion-kijkers. In Fusion-kijkers worden diverse beeldverwerkingstechnieken gecombineerd, waardoor onder alle licht- en zichtomstandigheden en onafhankelijk van temperatuurinvloeden een zo goed mogelijk beeld beschikbaar is voor de gebruiker. Fusion-kijkers zijn duurder dan helderheidsversterkers en zijn niet voor iedere militair operationeel noodzakelijk om effectief op te kunnen treden. Fusion-kijkers zijn noodzakelijk voor gevechtseenheden die zelfstandig te voet optreden, omdat zij onder alle licht- en zichtomstandigheden zelfstandig effectief moeten kunnen opereren. Voor de overige gevechtseenheden en gevechtsondersteunende eenheden is een mix van helderheidsversterkers en Fusion-kijkers voldoende om effectief te kunnen opereren. Er is daarom gekozen voor een mix van helderheidsversterkers en Fusion-kijkers. In het project worden opties in de contracten opgenomen om eventueel de totale behoefte in een later stadium alsnog volledig te realiseren.

Door de vervanging van de huidige systemen door twee soorten nachtzichtkijkers beschikt de krijgsmacht over een mix van waarnemings-en richtkijkers waarmee onder alle zicht- en lichtomstandigheden en in alle operationele omgevingen effectief geopereerd kan worden.

Kenmerken

In beginsel wordt de instandhouding door Defensie uitgevoerd. De levensduur van het materieel is, rekening houdend met regelmatige operationele inzet, tenminste tien jaar. Tevens is in het budget voorzien dat opleidingen worden verzorgd.

Het is voorzien dat de COLT wordt vervangen gedurende de levensduur van de nieuw te verwerven nachtzichtkijkers. Voor deze vervanging wordt in 2021 een studie uitgevoerd. Bij het opstellen van het programma van eisen van de nachtzichtkijkers wordt hiermee rekening gehouden, zodat de nachtzichtkijkers ook te gebruiken zijn op het nieuw te verwerven vervangend wapen voor de COLT.

De verwervingsstrategie wordt nader uitgewerkt in de onderzoeksfase. Zoals gebruikelijk wordt er onderzocht in hoeverre vervanging van de nachtzichtkijker MUNOS WS-4 gezamenlijk met een (strategisch) partnerland mogelijk is.

Door te kiezen voor Military off the Shelf (MOTS) producten zijn de risico's laag. Resterende risico's zijn met een risicoreservering afgedekt.

Financiële aspecten

Het toegekende projectvolume bedraagt tussen de 25 miljoen en 100 miljoen euro (prijspeil 2020). Deze investering, inclusief het effect van dit project op de exploitatiekosten, komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie.

Vooruitblik

Het project wordt uitgevoerd in de periode van 2021 tot en met 2024. Naar verwachting worden de eerste nachtzichtkijkers vanaf 2023 in gebruik genomen.

Omdat de financiële omvang van het project minder dan 100 miljoen euro is, ben ik voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren het project uit te voeren. De Kamer wordt over de voortgang van dit project geïnformeerd via de begroting, het jaarverslag en het Defensiepro-jectenoverzicht.

De Staatssecretaris van Defensie,

  • B. 
    Visser

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,27 830, nr. 335 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.