Besluit 2020/2078 - Standpunt EU in het Gemengd Comité douanesamenwerking EU-Canada in verband met de vaststelling van het besluit betreffende de onderlinge erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig van 10 december 2020 tot 31 december 2022.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/2078 van de Raad van 10 december 2020 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité douanesamenwerking EU-Canada in verband met de vaststelling van het besluit betreffende de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/2078 of 10 December 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union within the EU-Canada Joint Customs Cooperation Committee as regards the adoption of the decision concerning the mutual recognition of the Partners in Protection Programme of Canada and the Authorised Economic Operators Programme of the European Union
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/2078
Origineel voorstel COM(2020)655 NLEN
Celex-nummer i 32020D2078

3.

Key dates

Document 10-12-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 15-12-2020; PB L 424 p. 58-59
Inwerkingtreding 10-12-2020; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-2022; zie art. 2

4.

Wettekst

15.12.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 424/58

 

BESLUIT (EU) 2020/2078 VAN DE RAAD

van 10 december 2020

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité douanesamenwerking EU-Canada in verband met de vaststelling van het besluit betreffende de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken (hierna “CMAA” genoemd) is door de Unie gesloten bij Besluit 98/18/EG van de Raad (1) en op 1 januari 1998 in werking getreden.

 

(2)

In artikel 2 van de CMAA wordt een beroep gedaan op douaneautoriteiten om een zo ruim mogelijke douanesamenwerking tot stand te brengen.

 

(3)

Krachtens artikel 20 van de CMAA neemt het Gemengd Comité douanesamenwerking (hierna “JCCC” genoemd) de maatregelen die nodig zijn voor de douanesamenwerking.

 

(4)

De Overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada betreffende samenwerking in douanezaken met betrekking tot de veiligheid van de toeleveringsketen (hierna “SCSA” genoemd) is door de Unie gesloten bij Besluit 2014/941/EU van de Raad (2) en op 1 november 2013 in werking getreden.

 

(5)

Krachtens artikel 5 van de SCSA is het JCCC gemachtigd besluiten vast te stellen over de wederzijdse erkenning van risicobeheertechnieken, risiconormen, veiligheidscontroles en partnerschapsprogramma’s met het bedrijfsleven.

 

(6)

Het JCCC is voornemens om een besluit over de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie vast te stellen tijdens zijn vijfde vergadering en hoe dan ook vóór het eind van 2022.

 

(7)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het JCCC, aangezien het besluit betreffende de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie rechtsgevolgen zal hebben in de Unie.

 

(8)

Het standpunt van de Unie in het JCCC betreffende de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie moet zijn gebaseerd op het ontwerpbesluit van het JCCC,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité douanesamenwerking (hierna “JCCC” genoemd), dat is opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken, tijdens de vijfde vergadering van het JCCC, wat betreft de wederzijdse erkenning van het Partners in Protection-programma van Canada en het programma van geautoriseerde marktdeelnemers van de Europese Unie, is gebaseerd op het ontwerpbesluit van het JCCC (3).

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld en verstrijkt op 31 december 2022.

Gedaan te Brussel, 10 december 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    ROTH
 

  • (1) 
    Besluit 98/18/EG van de Raad van 27 november 1997 houdende sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken (PB L 7 van 13.1.1998, blz. 37).
  • (2) 
    Besluit 2014/941/EU van de Raad van 27 juni 2013 houdende...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.