Besluit 2020/2059 - Standpunt EU in het Handelscomité dat is opgericht krachtens de tussentijdse partnerschapsovereenkomst met de staten in de Stille Oceaan met betrekking tot de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol II betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 15 december 2020 gepubliceerd en is op 7 december 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/2059 van de Raad van 7 december 2020 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Handelscomité dat is opgericht krachtens de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds, met betrekking tot de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol II betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/2059 of 7 December 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union in the Trade Committee established under the Interim Partnership Agreement between the European Community, of the one part, and the Pacific States, of the other part, as regards the amendment of certain provisions of Protocol II concerning the definition of the concept of ‘originating products’ and methods of administrative cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/2059
Origineel voorstel COM(2020)295 NLEN
Celex-nummer i 32020D2059

3.

Key dates

Document 07-12-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 15-12-2020; PB L 424 p. 21-22
Inwerkingtreding 07-12-2020; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

15.12.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 424/21

 

BESLUIT (EU) 2020/2059 VAN DE RAAD

van 7 december 2020

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Handelscomité dat is opgericht krachtens de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds, met betrekking tot de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol II betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (1) (“de overeenkomst”), ondertekend op 30 juli 2009, legt een kader vast voor een economische partnerschapsovereenkomst. De overeenkomst wordt door de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea en de Republiek Fiji sinds respectievelijk 20 december 2009 en 28 juli 2014 voorlopig toegepast. Na hun toetreding tot de overeenkomst passen de Onafhankelijke Staat Samoa en de Salomonseilanden de overeenkomst sinds respectievelijk 31 december 2018 en 17 mei 2020 eveneens voorlopig toe.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 68 van de overeenkomst en artikel 41 van Protocol II betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking (“Protocol II”) kan het bij de overeenkomst opgerichte handelscomité (“het Handelscomité EU-Stille Oceaan”) besluiten de bepalingen van Protocol II te wijzigen.

 

(3)

Het Handelscomité EU-Stille Oceaan zal tijdens zijn achtste vergadering een besluit vaststellen tot wijziging van een aantal bepalingen van Protocol II.

 

(4)

Het is passend om het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Handelscomité EU- Stille Oceaan moet worden ingenomen, aangezien het beoogde besluit voor de Unie bindend zal zijn.

 

(5)

Enkele bepalingen van het in 2009 gesloten Protocol II moeten worden gewijzigd om de oorsprongsregels in overeenstemming te brengen met de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de oorsprongsregels en deze flexibeler en eenvoudiger te maken, zodat de handel voor marktdeelnemers gemakkelijker wordt en de preferentiële behandeling optimaal kan worden benut.

 

(6)

Er zijn wijzigingen nodig in posten en omschrijvingen van bepaalde producten die in bijlage II bij Protocol II zijn vermeld, om deze in lijn te brengen met de edities van de nomenclatuur van het geharmoniseerde systeem (GS) van 2012 en 2017 zoals die door de Werelddouaneorganisatie zijn geactualiseerd en om de samenhang van de productomschrijvingen en de GS-indeling te bewaren.

 

(7)

Het Verdrag betreffende de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie is op 9 december 2011 ondertekend en is sinds 1 juli 2013 in werking getreden. De overeenkomst is van toepassing, enerzijds, op elk grondgebied waarop het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie van toepassing is, onder de in dat verdrag neergelegde voorwaarden, en, anderzijds, op de grondgebieden van de overeenkomstsluitende staten in de Stille Oceaan. Bijlage IV bij Protocol II moet dienovereenkomstig worden gewijzigd om de Kroatische versie van de factuurverklaring daarin op te nemen.

 

(8)

Bijlage VIII bij Protocol II is een lijst van landen en gebieden overzee van de Unie. In Protocol II wordt onder “landen en gebieden overzee” de landen en gebieden verstaan die zijn bedoeld in het vierde deel van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. De lijst in bijlage VIII bij...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.