Parlementair onderzoek: menselijke maat te vaak verloren bij beleidsuitvoering

donderdag 25 februari 2021, 10:42

DEN HAAG (PDC) - Burgers raken te vaak in de problemen door missers bij de uitvoering van wetten en regels. Dit concludeert het onderzoeksrapport Klem tussen balie en beleid van het parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties1. De commissie benadrukt dat uitvoeringsorganisaties te vaak in de problemen komen door gebrekkige politieke sturing in het dilemma tussen dienstverlening en fraudebestrijding. Hierdoor verliezen de organisaties vaak de menselijke maat uit het oog.

Verder wijst het rapport erop dat er sprake is van gebrekkige informatievoorziening aan de Tweede Kamer2. Een mediastorm rondom incidenten zorgt er vaak voor dat medewerkers bij uitvoeringsorganisaties en beleidsambtenaren terughoudend zijn met het aan de kaak stellen van problemen, om zo de organisatie of bewindspersoon uit de wind te houden. Hierdoor worden signalen slecht opgevangen en niet omgezet in beleidsverandering.

Daarnaast spreekt de commissie de Tweede Kamer op zijn eigen verantwoordelijkheid aan. Om effectief tegenwicht te kunnen bieden moeten Kamerleden zich beter verdiepen in de uitvoering van beleid en minder vertrouwen op volledige informatievoorziening vanuit de ministeries. Het rapport concludeert dan ook: "aan de verwaarlozing van de uitvoering ligt een gebrek aan interesse bij Kamer en kabinet ten grondslag."

De onderzoekscommissie, voorgezeten door André Bosman3 (VVD4), werd in februari 2020 ingesteld om onderzoek te doen naar de oorzaken van problemen rond beleidsuitvoering. De conclusies van de commissie zullen betrokken worden bij de aankomende parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire5.

  • Onderzoeksrapport "klem tussen balie en beleid"

Bron: Tweede Kamer

Verwant nieuws

  • Eindelijk aandacht voor de uitvoering! (30 november 2020)
  • Parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties: Tweede Kamer schiet tekort als toezichthouder (16 november 2020)

Meer over ...

  • Parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties (2020-2021)
  • Tijdelijke onderzoekscommissie Uitvoeringsorganisaties (TCU)

  • 1. 
    Op 11 februari 2020 stelde de Tweede Kamer een tijdelijke onderzoekcommissie in om onderzoek te doen naar de problemen bij uitvoeringsorganisaties van de overheid. Het doel van het onderzoek was om de oorzaken van de problemen bij uitvoering inzichtelijk te maken. Dat moet bijdragen aan een toekomst waarin de uitvoerbaarheid van beleid beter gewaarborgd wordt en de 'menselijke maat' niet uit het oog verloren wordt.
     
  • 2. 
    Nederland heeft een parlementair stelsel met twee Kamers, die echter in hoge mate een zelfde positie hebben. Zo stemmen ze over alle wetsvoorstellen en begrotingen. Wel heeft de Tweede Kamer meer rechten dan de Eerste Kamer. Zij beschikt over het recht van initiatief en het recht van amendement.
     
  • 3. 
    André Bosman (1965) was kandidaat voor de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen 2023. Hij was in de periode 2010-2021 Tweede Kamerlid. Bosman is voormalig vluchtcommandant, squadronvlieger en vlieginstructeur bij de Koninklijke Luchtmacht. Was eerder voor de VVD bestuurlijk actief in Zeeland en werkte onder meer als liason officier op het hoofdkwartier van ISAF in Kaboel. Defensiewoordvoerder van de VVD-fractie en later woordvoerder Europese zaken en Koninkrijksrelaties.
     
  • 4. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
     
  • 5. 
    Op 15 januari 2021 boden de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte III hun ontslag aan naar aanleiding van de kritiek in het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Minister-president Rutte en de overige bewindslieden aanvaardden met hun ontslag de politieke medeverantwoordelijkheid voor het falend overheidsbeleid dat leidde tot duizenden gedupeerde en niet gehoorde ouders.