Raad Buitenlandse Zaken, 22 februari 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 februari 2021, 21:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 22 februari 2021 in Brussel

Voornaamste resultaten

Rusland

De Raad heeft een uitvoerige en strategische bespreking over de betrekkingen EU-Rusland gehouden.

Het gezamenlijke oordeel was dat Rusland aan het afglijden is naar een autoritaire staat en wegdrijft van Europa. De ministers bevestigden hun eensgezindheid en bespraken hoe de betrekkingen met Rusland zich kunnen ontwikkelen binnen het kader van de 5 leidende beginselen. De betrekkingen zullen gericht zijn op het: zich verzetten tegen schendingen van het internationaal recht en de mensen­rechten, indammen van desinformatie en cyber­aanvallen, maar ook samenwerken bij kwesties die van belang zijn voor de EU.

Gezien de recentste gebeurtenissen besloten de ministers dat werk moet worden gemaakt van toekomstige beperkende maatregelen naar aanleiding van ernstige schendingen van de mensen­rechten.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Vanwege de gebeurtenissen rond de situatie van de heer Navalny hebben wij een politiek akkoord bereikt over beperkende maatregelen tegen al wie verantwoordelijk is voor zijn arrestatie, vervolging en bestraffing. Voor het eerst zullen wij daarvoor de wereldwijde EU-sanctieregeling voor de mensenrechten toepassen.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Ook werd overeengekomen alle voorvechters van de politieke en burgerlijke vrijheden in het land nog beter te ondersteunen.

Videoconferentie met VS-buitenlandminister Antony Blinken

De Raad sprak in een videoconferentie met de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de uitgebreide agenda voor samenwerking tussen de EU en de VS inzake cruciale mondiale kwesties en het buitenlands en veiligheidsbeleid.

Dit was het eerste contact op hoog niveau tussen de EU-ministers en de nieuwe regering van de Verenigde Staten, een maand na haar aantreden. De partijen willen niet alleen het partnerschap tussen de EU en de VS verdiepen, maar ook de gezamenlijke en mondiale leiding nemen bij de bestrijding van de coronapandemie en de aanpak van het herstel, het tegengaan van de klimaatverandering, en de bevordering van democratische waarden.

Voorts kwamen internationale kansen en uitdagingen aan bod, zoals de betrekkingen met China en Rusland, Iran en veiligheid en defensie.

Hongkong

De Raad werd geïnformeerd over de verslechterende situatie en kwam een reeks maatregelen op korte en langere termijn overeen in aanvulling op het eerste respons­pakket van juli 2020.

De onmiddellijke maatregelen zijn onder meer extra steun voor maatschappelijke organisaties, intensivering van de coördinatie met gelijkgestemde partners, en contacten met de betrokken autoriteiten.

De Raad besprak ook de gevolgen van de verslechterende situatie in Hongkong voor de bredere betrekkingen met China.

Actuele kwesties

Hoge vertegenwoordiger Borrell briefte de ministers over Myanmar/Birma en de reactie van de EU op de militaire staatsgreep van 1 februari. De Raad nam conclusies over deze kwestie aan.

De ministers bereikten een politiek akkoord over sancties ten aanzien van al wie verantwoordelijk is voor de militaire staatsgreep en hun economische belangen. Ook werd besloten dat alle rechtstreekse financiering afkomstig uit EU-ontwikkelingshulp voor de hervormings­programma's van de regering van het land wordt ingehouden. Wel blijft de EU maatschappelijke organisaties ondersteunen en basisdiensten verlenen aan de bevolking van Myanmar/Birma.

Myanmar/Birma: Raad neemt conclusies aan

De ministers wisselden van gedachten over het verslag van het bezoek van de Finse minister van Buitenlandse Zaken aan Sudan en Ethiopië van 7-10 februari namens de hoge vertegenwoordiger. De ministers waren het erover eens dat volledige en onmiddellijke humanitaire toegang tot Tigray hoogstnoodzakelijk is. Ook moeten vermeende schendingen van de mensen­rechten worden onderzocht, moet er een einde worden gemaakt aan etnisch geweld en discriminatie, en moet het internationaal humanitair recht worden nageleefd.

De Raad besprak ook de situatie omtrent Iran en de verontrustende recente gebeurtenissen op nucleair gebied. Eens te meer werd erop gewezen dat het atoomakkoord met Iran (JCPOA) weer volledig moet worden uitgevoerd, zowel voor toezeggingen op nucleair gebied als voor opheffing van sancties.

Tot slot stelde de hoge vertegenwoordiger de verdere verslechtering van de situatie in Belarus aan de orde, alsook het aanhoudende hardhandige optreden tegen mensen­rechten­verdedigers, maatschappelijke organisaties en journalisten. Hij zei dat de EU verdere sancties zou overwegen en de Belarussische bevolking zou steunen bij haar legitieme verzoek om democratie door maatschappelijke organisaties te ondersteunen en degenen die hun de grondrechten ontzeggen, te straffen.

Overige kwesties

De Raad nam conclusies aan over een mensen­rechten­gebaseerd herstel na COVID-19 en de prioriteiten van de EU in VN-mensenrechtenfora in 2021.

COVID-19: Raad neemt conclusies aan over mensenrechtengebaseerd herstel

Mensenrechten: Raad neemt conclusies aan over EU‑prioriteiten in de VN‑fora in 2021

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3785

Brussel

22 februari 2021

08:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten

Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 2 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Tussen 25 januari en 22 februari 2021 via de schriftelijke procedure goedgekeurde punten Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR