Jesse Klaver wil progressief stembusakkoord.

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 18 februari 2021.

In een interview met de Volkskrant zegt Jesse Klaver dat hij samen met andere progressieve partijen wil optrekken als er een nieuwe regering moet worden gevormd.

In een interview met de Volkskrant zegt Jesse Klaver dat hij samen met andere progressieve partijen wil optrekken als er een nieuwe regering moet worden gevormd. Wat Klaver betreft spreken GroenLinks, PvdA, D66 en eventueel ook de SP af dat ze elkaar na de verkiezingen vasthouden. En formuleren deze partijen vooraf een gezamenlijke inzet voor de formatiebesprekingen in een progressief stembusakkoord.

Klaver: “De beste garantie voor verandering is wanneer de progressieve partijen elkaar vasthouden en samen optrekken. Als er ooit reden was voor een andere wind in Den Haag, is het nu.”

Het stembusakkoord moet wat Klaver betreft in ieder geval deze drie onderwerpen bevatten. Een Green New Deal voor Nederland om de klimaatcrisis aan te pakken. Verhoging van het minimumloon. En een forse investering in onderwijs zodat klassen verkleind kunnen worden.

“De vorige keer zei ik ‘we gaan Nederland veranderen.’ Die ‘we’ is nu niet alleen GroenLinks, maar een alliantie van progressieve krachten. Dat is mijn inzicht van de afgelopen jaren,” zegt Klaver in de Volkskrant. “Met de PvdA trekken we samen op. Die afspraak staat. Ik hoop dat ook D66 deel wil uitmaken van een progressieve alliantie. En ook Marijnissen geef ik nog niet op.”