Brief regering; Lanceringsevent Canadees initiatief over arbitraire detentie - Nederlandse steunverklaring - Mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid

Deze brief is onder nr. 60 toegevoegd aan dossier 31263 - Mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid; Brief regering; Lanceringsevent Canadees initiatief over arbitraire detentie - Nederlandse steunverklaring
Document­datum 15-02-2021
Publicatie­datum 17-02-2021
Nummer KST3126360
Kenmerk 31263, nr. 60
Commissie(s) Buitenlandse Zaken (BUZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

31 263

Mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid

Nr. 60

BRIEF VAN DE BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 februari 2021

Hierbij informeer ik Uw Kamer dat Nederland besloten heeft het Canadese initiatief te steunen dat zich uitspreekt tegen het gebruik van arbitraire detentie als internationaal drukmiddel. Samen met 60 andere landen en de Europese Unie heeft het kabinet steun gegeven aan een politieke verklaring, die tijdens een online evenement op 15 februari is aangenomen.

Er is sprake van gebruik van arbitraire detentie als internationaal drukmiddel wanneer derde landen overgaan tot het arresteren en detineren van buitenlanders, zoals toeristen, studenten, zakenmensen of journalisten, met als hoofddoel het uitoefenen van politieke druk op het land wiens onderdaan op dat moment vastgehouden wordt. Dergelijke politiek gemotiveerde arrestaties van buitenlandse staatsburgers schenden individuele mensenrechten, ondermijnen bilaterale relaties en het vertrouwen in het internationale rechtssysteem.

Vanwege de zorgelijke toename van deze praktijk heeft Canada het initiatief genomen om de internationale aandacht hierop te vestigen en de samenwerking tussen gelijkgestemde landen te versterken. Nederland heeft samen met een grote groep gelijkgezinde landen in een vroeg stadium steun toegezegd. De politieke verklaring (zie bijlage1) is een oproep aan alle landen om af te zien van arbitraire detentie als middel van politieke druk, om buitenlanders die vermoedelijk vastzitten met een politiek doel onmiddellijk vrij te laten, en om consulaire toegang in voorkomende gevallen te vergemakkelijken.

Een belangrijke reden voor het kabinet om zich hierbij aan te sluiten is de onderlinge solidariteit. Ook ons land kan in de toekomst te maken krijgen met gevallen van arbitraire detentie van Nederlanders in het buitenland

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-31263-60 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

om politieke redenen. Het kabinet beschouwt dit initiatief als aanvullend op bestaande mogelijkheden bij dergelijke consulaire gevallen, zoals stille diplomatie.

Mede indachtig het toegenomen risico van arbitraire detentie is de afgelopen periode in verschillende reisadviezen een waarschuwing hierover opgenomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 31 263, nr. 60 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.