Informele videoconferentie van de ministers van Economische Zaken en Financiën, 16 februari 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2021, 16:09.

Lidstaten maken herstel- en veerkrachtfaciliteit van € 672,5 miljard concreet met gerichte maatregelen

Voornaamste resultaten

Economisch herstel in de EU

De ministers maakten de balans op van de economische situatie en de vooruitzichten. Ze luisterden naar een Commissie-presentatie over de winterprognose 2021 en naar een presentatie van de Europese Centrale Bank.

Ze bespraken ook de uitvoering van de maatregelen die vorig jaar werden afgesproken als onderdeel van de EU-respons op de COVID-19-pandemie.

Het voorzitterschap wees erop dat de verordening tot instelling van de faciliteit voor herstel en veerkracht op 19 februari in werking treedt. De lidstaten kunnen dan hun herstelplannen aan de Commissie voorleggen. De ministers bespraken de voorbereiding van de plannen en hun prioriteiten, en waren het erover eens dat alles uit de kast moet worden gehaald om zo snel mogelijk verregaande en ambitieuze plannen te kunnen voorstellen.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

De nationale herstelplannen moeten snel en efficiënt worden opgesteld zodat ze kunnen worden beoordeeld en de nodige fondsen kunnen worden verstrekt.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

De Commissie gaf ook een overzicht van de leningen die werden opgenomen in het kader van SURE, het Europees instrument voor tijdelijke steun om het risico op werkloosheid tijdens een noodtoestand te beperken. De obligaties waren zeer gewild, waardoor ze goede financiële voorwaarden opleverden.

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de ratificatie van het eigen­middelen­besluit en benadrukte hoe belangrijk het is dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

De Commissie zette ook uiteen hoe de leen­strategie van Next­GenerationEU eruit moet gaan zien. Er volgt in april waarschijnlijk een mededeling over de opgenomen en verstrekte leningen.

COVID-19: EU-respons op de economische schade (achtergrond­informatie)

Eigen­middelen­besluit - formele kennis­gevingen

Internationale samen­werking

Er werd in de context van een EU-initiatief voor wereldwijd herstel van gedachten gewisseld over de financierings- en beleids­prioriteiten voor lage-inkomenslanden.

De pandemie heeft de vraag aan de orde gesteld hoe ontwikkelings- en lage-inkomens­landen hun herstel kunnen financieren, aangezien zij al een hoog risico op schuldproblemen lopen of er onder gebukt gaan. De ministers bespraken hoe de EU en de lidstaten samen deze financieringsproblemen op nationaal en mondiaal zouden kunnen aanpakken. Zij bouwden daarbij voort op de conclusies over internationale schuldverlichting (met name voor Afrikaanse landen), die in november 2020 door de Raad werden aangenomen.

De ministers bereidden ook de bijeenkomst op 26 februari voor van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20.

Schuldverlichting voor Afrikaanse landen: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 30 november 2020)

Overige punten

Het voorzitterschap praatte de ministers bij over wetgevingsvoorstellen rond financiële diensten.

Na de videoconferentie zou de Raad via de schriftelijke procedure de conclusies over de begrotingsrichtlijnen voor 2022 aannemen, evenals een aanbeveling aan het Europees Parlement om de Commissie kwijting te verlenen voor de uitvoering van de EU‑begroting voor 2019.

Ontwerpaanbeveling van de Raad over de kwijting voor de begroting van 2019

Ontwerpbegrotingsrichtlijnen voor 2022 van de Raad

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-Ecofin-160221

Brussel

16 februari 2021

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Videobeelden

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Presentatie door Finland over herstel- en afwikkelingsplannen

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Presentatie door Polen over herstel- en afwikkelingsplannen

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document