Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de maandrapportage januari 2021 Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) - Omgevingsrecht

Deze brief is onder nr. BU toegevoegd aan dossier 33118 - Omgevingsrecht en wetsvoorstel 34986 - Invoeringswet Omgevingswet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Omgevingsrecht; Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de maandrapportage januari 2021 Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Document­datum 12-02-2021
Publicatie­datum 12-02-2021
Nummer KST968872
Kenmerk 33118; 34986, nr. BU
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020 - 2021

33    118    Omgevingsrecht

34    986    Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

BU1    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 februari 2021

Hierbij ontvangt u, zoals toegezegd tijdens het debat op 28 januari 2020 over de Invoeringswet Omgevingswet (T02851), en zoals aangekondigd tijdens het notaoverleg in de Tweede Kamer van 25 november jl., de maandrapportage januari 2021 Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet2.

De monitor wordt wekelijks geüpdatet op de website van het Programma Aan de Slag, https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/voortgang-monitoring/aansluitmonitor/.

Burgers en bedrijven gebruiken het Omgevingsloket voor het indienen van een vergunningaanvraag of het raadplegen van regels over de leefomgeving. Het Omgevingsloket maakt deel uit van de landelijke voorziening van het DSO. Digitale toegankelijkheid is een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van dat digitale stelsel. Omdat alle doelgroepen gebruik moeten kunnen maken van het nieuwe stelsel. Ook mensen met een (audio-) visuele beperking.

In bijlage 2 treft u het rapport aan van de stichting Accessibility, kenniscentrum voor toegankelijke ICT3. Die evalueerde het Omgevingsloket - in ontwikkeling - op basis van de internationale richtlijn voor toegankelijke websites en apps (WCAG, versie 2.1). Inmiddels zijn al enkele verbeteringen doorgevoerd op basis van de bevindingen. De openbare toegankelijkheidsverklaring4 van het DSO - opgenomen in het register van toegankelijkheidsverklaringen - beschrijft de geconstateerde afwijkingen, de voorgenomen maatregelen en de planning voor de uitvoering daarvan.

Omdat toegankelijkheid geen eenmalige activiteit is, maar onderdeel vormt van een continu verbeterproces (ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet) laat ik het Omgevingsloket jaarlijks onafhankelijk toetsen, zoals toegezegd in mijn voortgangsbrief van 24 juni 20205. Ook dat toekomstige rapport zal ik uw Kamer doen toekomen. Naast het verbeteren van de toegankelijkheid werk ik ook aan de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het DSO. In de komende voortgangsbrief zal ik nader ingaan op de stand van zaken daarvan.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, drs. K.H. Ollongren

2

1

   De letters BU hebben alleen betrekking op 33 118.

2

   Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

3

   Ter inzage gelegd bij de Directie Inhoud.

4

   https://www.toegankelijkheidsverklaring.nl/register/525

5

Kamerstukken I, 2019/20, 33118, BF


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.