Sociale meerderheid in Tweede Kamer start met herstel verzorgingsstaat

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2021.

Vandaag is een belangrijke eerste stap gezet in het herstel van de verzorgingsstaat. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben laten zien te willen breken met het beleid van tien jaar VVD en Rutte. Door de val van het kabinet Rutte-III hebben de partijen hun handen vrij, waardoor belangrijke voorstellen, onder meer van GroenLinks, hun steun kregen. De Tweede Kamer koos hierdoor in meerderheid voor hogere salarissen in de zorg en meer crisisplaatsen in de GGZ.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

SOCIALE MEERDERHEID

GroenLinks wil zo snel mogelijk van start met een hersteloperatie van de verzorgingsstaat. Met een sociale meerderheid in de Tweede Kamer, kan hiermee de komende twee maanden tot de verkiezingen alvast een begin worden gemaakt.

Jesse Klaver: “Het kabinet is afgetreden, maar de Tweede Kamer is niet demissionair. De Tweede Kamer moet de fouten die zij de afgelopen jaren heeft gemaakt rechtzetten. Zodat er zo snel mogelijk een begin wordt gemaakt met het herstel van de verzorgingsstaat.”

ZORGSALARISSEN

Na een maandenlange strijd voor een betere beloning voor zorgpersoneel, werd dinsdag eindelijk een motie aangenomen die het kabinet vraagt een plan op te stellen voor het verbeteren van het salaris van zorgmedewerkers.

Klaver: “Dit is echt een doorbraak. Al maandenlang werken de mensen in de zorg het snot voor de ogen in deze crisis. Eindelijk krijgen zij nu steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.”

Daarnaast werd een motie van Klaver aangenomen om snel het aantal crisisplaatsen op de GGZ uit te breiden. De mentale gevolgen van de coronacrisis zijn groot, volgens Klaver. Nu er tekorten zijn aan plekken in de GGZ en de jeugd-GGZ, kan een extra crisisplek in sommige gevallen net zo levensreddend zijn als een extra IC-bed.