Tweede Kamer kiest voor open overheid

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2021.

GroenLinks en D66 zijn blij met de steun voor de Wet open overheid (Woo). De Tweede Kamer stemde vandaag in met onze gezamenlijke initiatiefwet, die moet leiden tot een transparantere overheid en beter vindbare overheidsinformatie. Naar aanleiding van het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag stuurden de initiatiefnemers recent nog een aanscherping van de wet naar de Kamer. Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet weten deze aanscherping toe te juichen.

Bart Snels @bartsnels

Tweede Kamerlid

Bart Snels, GroenLinks: “Onze democratie verdraagt geen geheimhouding. We hebben bij het toeslagenschandaal gezien tot welke ellende gebrekkige informatievoorziening van de overheid kan leiden. Het aannemen van deze wet is een belangrijke stap in het terugwinnen van vertrouwen. Informatie is niet van de overheid, maar van de burger. Openbaarheid moet de norm zijn.”

“ Openbaarheid moet de norm zijn ”

Bart Snels ・ Tweede Kamerlid

Steven van Weyenberg, D66: “Het is een recht van burgers om hun overheid te kunnen controleren. We verstevigen met deze wet de positie van journalisten, wetenschappers en anderen die een beroep doen op publieke informatie. Maar deze wet moet ook het begin zijn van een cultuurverandering, waarin openheid vanzelfsprekend wordt.”

Na goedkeuring van de wet door de Tweede Kamer volgt nu behandeling door de Eerste Kamer.