Belangrijke stap: ECB zet klimaatverandering centraal in herziening strategie

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 25 januari 2021.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), kondigde maandag in een toespraak aan dat klimaatverandering een centrale plek krijgt in de herziening van de strategie van de ECB. Europarlementariër Bas Eickhout: “Het is cruciaal dat de financiële wereld meedoet in de strijd tegen klimaatverandering, in plaats van deze tegenwerkt. Dat de ECB niet over klimaatbeleid zou moeten gaan is inmiddels echt een achterhaald dogma.”

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

De ECB komt met een speciaal team dat zich op de groene transitie richt. De komende maanden wordt binnen de ECB verder besproken welke hervormingen het doorvoert om klimaatverandering tegen te gaan en het financieel systeem aan te passen aan de risico’s van klimaatverandering.

Taxonomie

Verder erkent Lagarde dat klimaatverandering een centrale taak is voor de ECB om prijsstabiliteit te garanderen. Daarnaast heeft de ECB ook als opdracht om EU-beleidsdoelen, zoals het tegengaan van klimaatverandering, te ondersteunen. Lagarde riep bovendien op tot gestandaardiseerde definities (“taxonomie”) van vervuilende economische activiteiten: een voorstel waar GroenLinks al jaren op hamert.

Eickhout wil dat de Europese Commissie deze stap niet langer vooruitschuift en zo snel mogelijk met een voorstel komt voor een taxonomie van vervuilende activiteiten: “De Europese Commissie moet zo snel mogelijk met een voorstel komen voor uitbreiding van de groene taxonomie. Met een heldere definitie van de meest vervuilende economische activiteiten kan de ECB vervolgens als zeer belangrijke speler de groene transitie ondersteunen.”