Klaver: Nederland moet klimaatnoodtoestand uitroepen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op zaterdag 23 januari 2021.

Het eerste dat de volgende regering moet doen is het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. Dat zei GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver op het verkiezingscongres van zijn partij zaterdag. Hij wil dat de klimaatcrisis met net zoveel urgentie wordt aangepakt als de coronacrisis en dat er, aar voorbeeld van het OMT, ook een Climate Management Team (CMT) van wetenschappers wordt samengesteld.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

De Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, heeft in december op de online VK-klimaatconferentie alle landen van de wereld opgeroepen om de Klimaatnoodtoestand uit te roepen. Klaver wil dat Nederland de 38 landen die dit al gedaan hebben zo snel volgt. Wat hem betreft wordt het uitroepen van de Klimaatnoodtoestand het eerste dat de nieuwe regering na de verkiezingen doet.

Klaver zegt in een toelichting: “Als het gaat om corona luisteren we allemaal naar de waarschuwingen van de wetenschap. Maar als het om het klimaat gaat, verzint de regering telkens smoesjes om wetenschappelijke adviezen te negeren en de vervuilende economie in stand te houden. Dat moet afgelopen zijn.

Het wordt tijd dat we net zo goed gaan luisteren naar de klimaatwetenschappers als naar de coronawetenschappers. De Klimaatwetenschap vertelt ons: een duurzame toekomst is mogelijk, maar alleen als we nu een groene politieke koers kiezen. We hebben nog maximaal tien jaar om een wereldwijde klimaatcatastrofe te voorkomen.”

Wat GroenLinks betreft wordt er daarom voor de Klimaatcrisis een vergelijkbare crisisstructuur opgezet als voor bestrijding van de coronacrisis.

  • Er komt een Climate Management Team (CMT) van wetenschappers dat periodiek beleidsadvies geeft, op basis van de laatste ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten
  • Er komt een periodieke briefing van het Climate Management Team aan de Tweede Kamer.
  • Volgend op het rapport van het CMT en de briefing aan de Tweede Kamer komt er een Kamerdebat om de aanpak van de Klimaatcrisis te bespreken.

Klaver wijst erop dat op dit moment in Nederland al 12.000 mensen overlijden als gevolg van slechte luchtkwaliteit.

Klaver: “Veel mensen beseffen het nog niet, maar kiezen voor klimaat maakt ons leven fijner. Het betekent meer natuur, meer schone lucht en meer duurzame werkgelegenheid. Het is goed voor onze gezondheid en ons welzijn. Dat is waarom ik zo hartstochtelijk pleit voor een Green New Deal."

Green New Deal voor Nederland

Een hittegolf in Siberië. Tropische zomers in Nederland. De Groenlandse ijskap is verloren, de zesde uitstervingsgolf is begonnen.

Wij zijn de laatste generatie die klimaatverandering kan stoppen. We hebben nog ongeveer tien jaar om een full-blown klimaatcrisis te voorkomen. En we zijn vastbesloten dat te doen.

Want het goede nieuws is: dat kunnen we. We weten de oorzaak van het probleem. We weten hoe we onze uitstoot naar beneden kunnen brengen. De plannen liggen klaar. Er is geen argument om ermee te wachten. Als we nu in actie komen, dan kunnen we rechtzetten wat we kapot gemaakt hebben.

De politiek is aan zet en moet de leiding nemen. Daarom komt GroenLinks met een Green New Deal voor Nederland. Een routekaart naar een klimaatneutrale samenleving. Een plan waarin ecologie en economie hand in hand gaan. Wat ons betreft de kern van een volgend regeerakkoord.

Onze Green New Deal voor Nederland