Oproep D66-bestuurders: Lef en ruimte voor het onderwijs!

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2021.

In het onderwijs wordt keihard gewerkt om onze kinderen ook in deze tijd van goed onderwijs te voorzien. Maar na een jaar is de rek eruit. Onderwijsbestuurders uit het land vragen, met het oog op het onderwijs en coronadebat van aanstaande maandag de politiek om ruimte en perspectief, nú en ná de corona crisis.

22.02.2021

Groeiende zorgen over verschillen in kansen

Er zijn groeiende zorgen over kinderen die de belangrijke basis in groep 3 hebben overgeslagen; leren lezen, schrijven en rekenen. Dat taalachterstanden verder oplopen. Dat kinderen vanuit groep 8 niet op het juiste niveau doorstromen naar het middelbaar onderwijs. Dat ongelijke kansen van kwetsbare kinderen zich nog meer vergroten. Dat er sprake is van een verloren jaar voor deze generatie. De coronacrisis legt overduidelijk het verschil tussen kansrijk en kansarm bloot. Maar deze zaken speelden door de druk op het onderwijs al vele jaren.

Het mooiste vak dat er bestaat stond voor de coronacrisis al onder druk. Te grote klassen, te weinig leraren, te veel regels, te hoge werkdruk. Zaken die eraan bijdroegen dat kinderen jaar na jaar minder taal en rekenvaardig van de basisschool gingen. Dat is hoe we de crisis ingingen. Daar komt dit onvoorspelbare schooljaar bovenop.