Fatsoenlijke beloning voor sociaal advocaten

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 19 januari 2021.

Iedereen die een advocaat nodig heeft, moet daar een beroep op kunnen doen. Ook als je deze niet zelf kan betalen. GroenLinks wil daarom dat er meer geld gaat naar gesubsidieerde rechtsbijstand. Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren en de aangekondigde stelselwijzigingen, zullen steeds minder mensen toegang krijgen tot het recht en de rechter. Waartoe dat leidt, blijkt wel uit de toeslagenaffaire: mensen worden onterecht van fraude beticht en slagen er bij de rechter niet in om hun gelijk aan te tonen.

Niels van den Berge @Nielsvdberge

Tweede Kamerlid

Enkele jaren geleden gaf VVD-staatssecretaris Teeven in een interview al met zoveel woorden aan dat dit het welbewuste effect van de beperking van gesubsidieerde rechtsbijstand was: als je de advocatuur afknijpt, wordt het ook met de verdediging van burgers niet zoveel. Er moet een fundamentele breuk met dat verleden komen. We moeten de sociaal advocatuur in staat te stellen hun werk te doen: burgers beschermen tegen de almachtige overheid. GroenLinks roept de sociale meerderheid in de Tweede Kamer vandaag in debat op om uitvoering te geven aan de eerdere rapporten van de commissies Van der Meer en Wolfsen: een fatsoenlijke beloning voor sociaal advocaten.

“ We moeten de sociaal advocatuur in staat te stellen hun werk te doen: burgers beschermen tegen de almachtige overheid. ”

Niels van den Berge ・ Tweede Kamerlid