Reizen per vliegtuig naar UK beperken

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 14 januari 2021.

De komende weken moeten vliegreizen tussen Nederland en de UK tot een minimum worden beperkt. Dat is noodzakelijk om de verspreiding van de Britse variant van het corona-virus tegen te gaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met het voorstel van GroenLinks en D66 hiervoor.

Suzanne Kröger @suzanne_gl

Tweede Kamerlid

Dagelijks komen nog zo’n 20 vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk aan in Nederland, terwijl het de gevaarlijke nieuwe coronavariant daar supersnel om zich heen grijpt. In Londen - waar de noodtoestand geldt - is inmiddels 1 op de 30 mensen geïnfecteerd met het virus. Ook in Ierland stijgen de cijfers dramatisch.

Ondanks de negatieve adviezen reizen toch mensen met het vliegtuig naar deze landen. De vluchten zijn een onnodig risico, vindt GroenLinks. Naast alle andere maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen, is een tijdelijk vliegverbod daarom noodzakelijk. Dat geldt voor alle vluchten van en naar gebieden waar uitbraken zijn van de “Britse corona-variant”, zoals nu in Ierland.

Dinsdag a.s. wordt over de motie gestemd. Premier Rutte heeft het voorstel “ontraden”. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten het voorstel toch te steunen. Dat wil zeggen dat dan alleen dringend noodzakelijke reizen nog zijn toegestaan.