Van Dijk: verbod op buitenlandse financiering religieuze instellingen

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op donderdag 14 januari 2021.

De SP wil een verbod op buitenlandse financiering van religieuze instellingen in Nederland. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk naar aanleiding van het onderzoek over ongewenste financiering vanuit het buitenland waar de Kamer donderdag over debatteert.

Eerder bleek al dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering aanvroegen in Golfstaten of dat ook echt kregen. Het gaat om miljoenen euro's uit landen als Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië. De commissie concludeert dat hiermee antidemocratisch gedachtegoed wordt gefinancierd.

Van Dijk: ‘Wij willen paal en perk stellen aan ongewenste beïnvloeding vanuit het buitenland. Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn. Bovendien hanteren we in Nederland de scheiding tussen kerk en staat. Landen als Saoedi-Arabië, Turkije of Qatar hebben dus helemaal niets te zoeken bij Nederlandse religieuze organisaties.’

De SP doet het voorstel omdat de regering het laat afweten. Ondanks de belofte in het regeerakkoord om dit verbod te regelen is er niets van dit voornemen terechtgekomen.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Naam *

E-mail *

Telefoon

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP