Steun voor afschaffen boodschappenboete groeit

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op zaterdag 9 januari 2021.

GroenLinks wil de 'boodschappenboete' voor mensen in de bijstand afschaffen en gemeenten meer ruimte geven te kijken naar omstandigheden waarin iemand een 'fout' maakt. Ook regeringspartijen deden gisteren voorstellen daarvoor. Daarmee lijkt er eindelijk een meer menselijke kijk te komen op de bijstandsuitkering.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Wim-Jan Renkema @wimjanrenkema

Tweede Kamerlid

In december ontstond ophef toen een mevrouw in de bijstand €7.000 euro moest terugbetalen, omdat ze boodschappen kreeg van haar moeder. GroenLinks wil een einde aan deze 'boodschappenboete'. Daarom deed de partij al eerder het voorstel dat uitkeringsgerechtigden een kleine schenking (maximaal 100 euro per maand) kunnen accepteren, zonder dat de sociale dienst dat kan terugvorderen. Dit geeft familie en vrienden van bijstandsgerechtigden de mogelijkheid te helpen.

In februari gaat de Tweede Kamer in debat over de voorstellen voor een betere Participatiewet. Sinds de invoering van de wet in 2015 kregen talloze uitkeringsgerechtigden te maken met een boete, terugvordering en soms zelfs stopzetting van hun uitkering, omdat ze niet voldoen aan de zogenaamde inlichtingenplicht. Deze houdt in dat je alle inkomsten, dus ook het zakgeld van de kinderen, geld als verjaardagscadeautje, gekregen luiers of boodschappen, opgeeft zodat dit kan worden ingehouden op de uitkering.

Volgens GroenLinks moeten gemeenten de mogelijkheid krijgen hier soepeler mee om te gaan en beter te kijken naar de omstandigheden waarin iemand een ‘fout’ maakt. ChristenUnie kondigde gisteren aan ook graag de Participatiewet daarop aan te passen. CDA en D66 dienden vanochtend een vergelijkbare wetswijziging in.

“Het is mooi dat - ook in het licht van de toeslagenaffaire - er nu inzicht komt bij politici van alle geledingen om meer vanuit vertrouwen en met menselijke maat om te gaan met mensen in de samenleving die extra steun nodig hebben", zegt GroenLinks-partijleider Jesse Klaver.

Klaver: "Dit moet het begin zijn van een omvangrijke hersteloperatie voor de sociale zekerheid. Zodat mensen weer vertrouwen krijgen dat ze overheid er voor hen is en ze daarop kunnen terugvallen in tijden van nood.”

Volgens GroenLinks is het belangrijk dat fraude wordt aangepakt, maar moet er onderscheid zijn tussen de kleine groep mensen die doelbewust fraudeert, en de grote groep mensen die te goeder trouw handelt.

“De wijze waarop de overheid nu met omgaat met mensen die steun nodig hebben, is vernederend, stigmatiserend en ingegeven vanuit wantrouwen. Dat is een manier van werken, die zorgt voor een harde, nare omgang met mensen en een samenleving die wij niet willen. Daar gaan onze voorstellen over”, zegt Jesse Klaver.