Geef mensen in de bijstand recht op schenking

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 8 januari 2021.

Er moet meer menselijkheid komen in de uitvoering van de bijstand. Zo moeten mensen die een bijstandsuitkering krijgen een schenking van max 100 euro per maand gewoon kunnen accepteren. GroenLinks heeft een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt.

Wim-Jan Renkema @wimjanrenkema

Tweede Kamerlid

De strenge Participatiewet (‘bijstandswet’) staat onder druk. Eind december kwam een verhaal naar buiten van een uitkeringsgerechtigde die 7.0000 euro moet terugbetalen, omdat ze als hulp boodschappen ontvang. Helaas zijn er honderden voorbeelden als deze: mensen die luiers, boodschappen of kinderen die een klein bedrag van hun grootouders ontvangen en dit moeten opgeven als extra inkomsten bij de sociale dienst.

“Een straf op helpen”, noemt GroenLinks-Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema dit. Daarom diende hij in december een voorstel in elk geval 100 euro per maand te kunnen geven, zonder consequenties. Daarnaast vindt hij dat er meer rekening moet worden gehouden met de privacy kinderen van bijstandsgerechtigden, wiens rekeningen nu ook deel zijn van de inlichtingenplicht.

Menselijker

Renkema: “De participatiewet is een strenge, hardvochtige wet die uitgaat van wantrouwen. Uitkeringsgerechtigden worden gezien als profiteurs die proberen er een slaatje uit te slaan. Natuurlijk, er is een kleine groep die doelbewust de regels overtreedt. Die moet je aanpakken. Maar de meerderheid is te goeder trouw. Daarom moet de wet worden aangepast en menselijker worden gemaakt.”

Het debat over de Participatiewet is ingepland in februari. Dan zullen de voorstellen worden besproken. De druk om aanpassingen neemt toe. Ook coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie hebben deze week voorstellen gedaan om de Participatiewet te versoepelen.