Besluit 2020/1830 - Standpunt dat tijdens de veertigste vergadering van de Permanente Commissie van het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (Verdrag van Bern) namens de EU moet worden ingenomen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 december 2020 gepubliceerd en is op 27 november 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/1830 van de Raad van 27 november 2020 betreffende het standpunt dat tijdens de veertigste vergadering van de Permanente Commissie van het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (Verdrag van Bern) namens de Europese Unie moet worden ingenomen

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/1830 of 27 November 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union at the 40th meeting of the Standing Committee of the Convention on the conservation of European wildlife and natural habitats (Bern Convention)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/1830
Origineel voorstel COM(2020)654 NLEN
Celex-nummer i 32020D1830

3.

Key dates

Document 27-11-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-12-2020; PB L 409 p. 34-35
Inwerkingtreding 27-11-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.12.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 409/34

 

BESLUIT (EU) 2020/1830 VAN DE RAAD

van 27 november 2020

betreffende het standpunt dat tijdens de veertigste vergadering van de Permanente Commissie van het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (Verdrag van Bern) namens de Europese Unie moet worden ingenomen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (“het verdrag”) is door de Unie gesloten bij Besluit 82/72/EEG van de Raad (1) en op 1 september 1982 in werking getreden.

 

(2)

Ingevolge het verdrag kan de bij het verdrag ingestelde Permanente Commissie (“de Permanente Commissie”) wijzigingen in de artikelen 13 tot en met 24 van het verdrag vaststellen en ter goedkeuring aan het Comité van ministers van de Raad van Europa (“het Comité van ministers”), en vervolgens ter aanvaarding aan de verdragsluitende partijen (“de partijen”) overleggen.

 

(3)

Overeenkomstig het verdrag is de Permanente Commissie bij het Verdrag van Bern verantwoordelijk voor het toezicht op de toepassing van het verdrag, en kan het met name voorstellen doen die erop gericht zijn de doeltreffendheid van het verdrag te verhogen.

 

(4)

De Permanente Commissie zal tijdens haar veertigste vergadering van 30 november tot en met 4 december 2020 besluiten vaststellen tot wijziging van het verdrag met het oog op de invoering van financiële bepalingen en tot vaststelling van een uitgebreid partieel akkoord inzake het fonds voor de uitvoering van het verdrag.

 

(5)

Het is wenselijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de Permanente Commissie moet worden ingenomen, aangezien de besluiten ervan juridisch bindend zullen zijn.

 

(6)

Het secretariaat van het verdrag (“het secretariaat”) heeft een voorstel tot wijziging van het verdrag gepresenteerd voor de invoering van een financieel mechanisme waarbij de Permanente Commissie een schaal vaststelt voor verplichte financiële bijdragen van de partijen ter aanvulling van de gewone begrotingstoewijzing van de Raad van Europa.

 

(7)

Uit hoofde van het verdrag moeten wijzigingen van het verdrag eerst door het Comité van ministers worden goedgekeurd en treden zij vervolgens voor alle partijen in werking op de dertigste dag nadat alle partijen hebben medegedeeld dat zij de wijziging hebben aanvaard.

 

(8)

Het secretariaat heeft ook een voorstel ingediend om de intergouvernementele samenwerking voor de uitvoering van het verdrag te versterken door het vaststellen van een uitgebreid partieel akkoord, dat een verplichte financiële bijdrage van de partijen bij dat uitgebreid partieel akkoord zou omvatten.

 

(9)

Overeenkomstig het statuut van de Raad van Europa en de gids van het Comité van ministers van de Raad van Europa inzake procedures en werkmethoden zou het voorgestelde uitgebreid partieel akkoord, na het besluit van de Permanente Commissie, van kracht worden voor alle partijen bij dat akkoord, na aanneming door het Comité van ministers met een tweederdemeerderheid van de vertegenwoordigers die een stem uitbrengen en een meerderheid van de vertegenwoordigers die gerechtigd zijn zitting te hebben in het Comité en nadat een minimumaantal ondertekenaars is bereikt.

 

(10)

Zodra het voorgestelde uitgebreid partieel akkoord is vastgesteld, is het aan de partijen bij het verdrag om te beslissen of zij partij zullen worden bij het akkoord.

 

(11)

Dit besluit laat elk toekomstig...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.