GroenLinks kiest voor een humanitaire krijgsmacht - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

GroenLinks kiest voor een humanitaire krijgsmacht

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020.

Het is tijd om te kiezen. GroenLinks wil dat de krijgsmacht gaat specialiseren. Op dit moment is Defensie nog hetzelfde ingericht als in de vorige eeuw, maar met minder geld. Wat op dit moment Nederland en haar grenzen het meest bedreigt is technologie. GroenLinks wil daarom dat minister Bijleveld van Defensie serieus werk maakt van de oprichting van een Commando Cyberstrijdkrachten.

Tom van den Nieuwenhuijzen @tomvdnn

Tweede Kamerlid

Het digitale domein is het domein waar nieuwe dreigingen zich het snelst ontwikkelen. Met relatief weinig middelen en mankracht kan een tegenstander grote schade aanrichten aan onze infrastructuur. GroenLinks wil hier niet langer kwetsbaar op zijn, maar wil dat hier een nieuw legeronderdeel voor wordt opgericht, middels het Commando Cyberstrijdkrachten.

Marine moet koploper worden

Voor GroenLinks heeft Defensie de grootste meerwaarde bij de ondersteuning van de samenleving, het hanteren van de internationale rechtsorde, hulp bij calamiteiten en het beschermen van kwetsbare mensen wereldwijd. Door meer investeringen in de Marine kan Nederland koploper worden bij het ondersteunen van humanitaire noodhulp na rampen, zoals al gebeurde na de verwoestende orkaan Irma.

GroenLinks zet in op een nieuwe Cybermacht en de Marine, en pleit ervoor om de Land- en Luchtmacht in slankere vorm zo adequaat mogelijk in te zetten. Door te kiezen voor specialisatie is de samenwerking met bondgenoten nog belangrijker geworden. Door nog beter samen te werken met de Europese partners kan er daadkrachtig en slagkrachtig opgetreden worden om de internationale rechtsorde te beschermen en vrede en veiligheid te bestendigen, voor minder geld.

Bekijk ook

Lees hier de hele Defensievisie van GroenLinks