Houd klimaat hoog op agenda bij EU-top december

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 25 november 2020.

Het Europees Parlement debatteert over de Europese Raad van 10 en 11 december waar het klimaatdoel voor 2030 op de agenda staat. GroenLinks benadrukt dit cruciale besluit niet nog eens uit te stellen, ook al staan de regeringsleiders ook voor grote andere politieke kwesties, als het Hongaarse en Poolse verzet tegen respect voor de rechtsstaat, Covid-19 en Brexit.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Klimaatleiderschap

De EU-top van december is de laatste onder het voorzitterschap van Duitsland. Aan het begin van het voorzitterschap beloofde Duitsland vaart te zetten achter het klimaatbeleid, deze top is daarvoor de laatste mogelijkheid. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De wereld heeft klimaatleiderschap van de EU nodig om de belofte van klimaatneutraliteit in 2050 waar te maken. Met geloofwaardige klimaatdoelen en nieuw leiderschap in de VS kan de EU een succes maken van de klimaattop van Glasgow in 2021.”

De Europese Commissie stelt een CO2-uitstootreductie van 55 procent in 2030 voor en het Europees Parlement vraagt 60 procent. Steeds meer EU-landen scharen zich achter het voorstel van de Europese Commissie, maar enkele landen verzetten zich tegen dit doel.

Polen en Hongarije

De EU-top riskeert echter overschaduwd te worden door het Poolse en Hongaarse veto tegen de Europese meerjarenbegroting, omdat deze landen het koppelen van respect voor de rechtsstaat aan Europese subsidies niet accepteren. GroenLinks roept de regeringsleiders op om, net als het Europees Parlement, niet in te geven aan de chantage van de Hongaarse premier Orbán en de Poolse premier Morawiecki.

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik: “Het zou een grote fout zijn om Orbán en Morawiecki ook maar een millimeter tegemoet te komen. Na jaren van wegkijken moeten leiders een streep trekken. Als zelfs voor de besteding van Europees belastinggeld geen respect voor de rechtsstaat wordt verlangd, geeft de Europese Raad een carte blanche aan huidige én toekomstige autocraten en oligarchen binnen de EU.”