Europees Parlement wil ambitieuzere Europese industriestrategie - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Europees Parlement wil ambitieuzere Europese industriestrategie

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 24 november 2020.

De Europese industriestrategie die de Europese Commissie afgelopen maart presenteerde, moet op de schop. Morgen stemt het Europees Parlement hierover in een resolutie, een meerderheid lijkt verzekerd. GroenLinks steunt de groene en digitale focus die noodzakelijk is voor de Europese industrie om in de wereld leidend te kunnen zijn.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Green Deal

Europarlementariër Bas Eickhout: “De EU heeft sterke industriepolitiek nodig om de ambities van de Green Deal waar te maken. Scherpe keuzes zijn noodzakelijk: stoppen met fossiele subsidies en duurzame markten opzetten met regels en financiële steun.”

Voor een effectieve industriepolitiek wil het Europees Parlement voor iedere sector een routekaart die aangeeft hoe deze uiterlijk in 2050 klimaatneutraal is. Het Europarlement pleit voor financiële steun aan de ontwikkeling van groene technologieën en het stimuleren van duurzame investeringen. Ook moeten duurzaamheidscriteria in openbare aanbesteding verplicht worden, zodat de markt voor duurzame producten aangejaagd wordt.

Gemiste kans

Afgelopen maart presenteerde de Europese Commissie een teleurstellende industriële strategie, zonder heldere keuzes voor een snelle groene transitie. Bovendien was de strategie direct achterhaald door de coronacrisis. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen beloofde deze strategie te herzien. “Dit biedt een nieuwe kans op meer sturing en heldere keuzes die passen bij de klimaatcrisis waar we ons in bevinden”, aldus Eickhout.

Het Europees Parlement wil staatssteun, die royaal wordt gegeven in de coronacrisis, beter koppelen aan de klimaat- en milieudoelen van de EU. “De Commissie heeft een grote kans gemist om coronasteun van EU-landen en de EU-begroting streng aan groene voorwaarden te verbinden. Hiermee moet de Commissie alsnog zo snel mogelijk aan het werk”, besluit Eickhout.