Videoconferentie van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking, 23 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 23 november 2020, 21:00.

Voornaamste resultaten

Schuldverlichting en duurzame­ontwikkelings­doelen

De ministers van Ontwikkelingssamenwerking hebben over schuldverlichting, investeringen en de duurzame­ontwikkelings­doelen (SDG's) gesproken, met name in het kader van de mondiale respons op het coronavirus en het herstel na de pandemie.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

We moeten voorkomen dat bepaalde insolvente landen een echte schuldencrisis veroorzaken met nog meer desastreuze gevolgen voor de mondiale economie. Er moet snel worden opgetreden. De tijd dringt. Een goed beheerde schuldverlichting is in eenieders belang.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers namen nota van het feit dat veel landen met een onhoudbare schuldenlast - waaronder bepaalde middeninkomenslanden die nu risico lopen op schuldproblemen - nog meer te lijden hebben onder de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Ze waren het er over eens dat moet worden voorkomen dat insolvente landen een echte schuldencrisis veroorzaken.

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, nam deel aan de besprekingen. Ze benadrukte de omvang en aard van de schuldopbouw in de wereld en de gevaarlijke wisselwerking tussen de gevolgen van de pandemie en de economische schade die erdoor wordt veroorzaakt.

Ook de presidenten van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de voorzitter van de Club van Parijs namen het woord tijdens het debat.

Voorts bespraken de ministers hoe Team Europa - dat bestaat uit de EU, de lidstaten, hun diplomatieke netwerk, financiële instellingen (waaronder nationale ontwikkelingsbanken), uitvoerende instanties, de EIB en de EBWO - de schuldverlichtingsinspanningen op multilateraal en nationaal niveau het best kan aanvullen en de partnerlanden kan ondersteunen bij de voorbereiding van een veerkrachtig, duurzaam en groen herstel.

De hoge vertegenwoordiger kondigde aan dat de EU € 183 miljoen zou bijdragen aan de Catastrophe Containment and Relief Trust van het IMF om in 29 landen budgettaire ruimte vrij te maken. Met dat bedrag is de EU de grootste bijdrager.

Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen

De ministers spraken over het bevorderen van gendergelijkheid en het versterken van de positie van de vrouw in al het externe optreden. Ze deden dit met het oog op de aanstaande gezamenlijke mededeling over het EU-genderactieplan (GAP) III: een ambitieuze agenda voor gendergelijkheid en de versterking van de positie van de vrouw in het externe optreden van de EU (25 november 2020).

Ze verklaarden dat de EU vastberaden is haar inspanningen te bespoedigen en de mensenrechten van vrouwen en meisjes te waarborgen en te bevorderen door actie te ondernemen op alle gebieden van het externe optreden van de EU, waaronder handel, de Green Deal en de agenda inzake vrouwen, vrede en veiligheid.

De ministers waren het erover eens dat de EU het goede voorbeeld moet blijven geven en de rechten, de bescherming en de stem van vrouwen en meisjes wereldwijd voorop moet stellen door middel van concrete actie.

Overige punten

De ministers werden ingelicht over de laatste stand van de onderhandelingen over de opvolger van de Overeenkomst van Cotonou, een moderne en alomvattende overeenkomst die de grondslag legt voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en de partnerlanden in Sub-Saharaans Afrika, het Caribisch gebied en het gebied van de Stille Oceaan. De onderhandelingen bevinden zich in het eindstadium.

Ze werden ook ingelicht over het instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking (NDICI) en de vooruitzichten voor de EU-ontwikkelingssamenwerking in Tanzania.

Naar aanleiding van de videoconferentie keurde de Raad via de schriftelijke procedure conclusies goed over Speciaal verslag nr. 14/2020 van de Europese Rekenkamer over EU-ontwikkelingshulp aan Kenia.

Speciaal verslag nr. 14/2020 van de Europese Rekenkamer over EU-ontwikkelingshulp aan Kenia - conclusies van de Raad (20 november 2020)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-DEV-231120

Videoconferentie

23 november 2020

15:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN