Reactie ROOD op berichten rondom Ledenvergadering

Met dank overgenomen van ROOD i, gepubliceerd op zaterdag 21 november 2020.

In de afgelopen week zijn er verschillende nieuwsberichten achter elkaar gevolgd die te maken hebben met de bestuursverkiezingen van ROOD van 22 november. Het ROOD-bestuur herkent zich niet in het geschetste beeld van de vereniging. Daarom distantiëren we ons van verschillende uitspraken geuit door Arnout Hoekstra, de partijsecretaris van de SP. We werpen het beeld van een verkiezing als ‘coup’ of van een (grote) groep jongeren die zich in wil zetten voor een gewapende oorlog verre van ons. Deze uitspraken zijn ongefundeerd en doen schade aan zowel de leden van ROOD als onze vereniging in zijn geheel.

Op zondag 22 november heeft ROOD een algemene ledenvergadering. Voor ons was het niet te voorzien dat we in deze laatste week zo onder de media-aandacht zouden vallen. In Nieuwsuur op maandag 16 november heeft de partijsecretaris ten eerste een aantal partijgenoten weggezet als een aantal ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’ die in de woorden van Hoekstra ‘de bevolking zouden willen bewapenen om over te gaan op een burgeroorlog’. In een Volkskrantartikel de dag erna vermeldde hij dat deze groep een zogenaamde ‘poging tot coup’ zou plegen binnen ROOD, omdat ze zich aanmelden voor een verkiesbare positie binnen ROOD. ‘Het bedreigt onze interne partijdemocratie’ beweerde de partijsecretaris. Wij distantiëren ons als ROOD van deze uitspraken. Het betreft geen groep geradicaliseerde en geweld beluste jongeren. Dit zijn hardwerkende partijgenoten en vrienden die dag in dag uit bezig zijn geweest om het socialisme te bereiken. Door samen met allemaal partijgenoten de straat op te gaan, campagnes te voeren, politiek te bedrijven en centrale rol nemen in de organisatie van onze afdelingen.

Ook is er geen sprake van een coup. Een aantal van de geroyeerde leden zijn inderdaad kandidaat voor voorzitter en bestuurslid van ROOD. Echter er is geen enkel bewijs dat deze leden ROOD op een of andere manier zouden willen ‘coupen’. Zij staan kandidaat voor een democratische verkiezing van nieuwe kandidaten voor het ROOD-bestuur, daarvoor hebben zij een programma gepresenteerd waaruit blijkt dat zij ROOD willen versterken, en dus automatisch, zoals in de kerndoelen van ROOD staan, zo ook de SP willen versterken. Hetzelfde vindt plaats met de andere kandidaten voor ROOD-voorzitter en bestuur.

Wij roepen het dagelijks bestuur op af te zien van meer van dit soort uitspraken over onze vrienden, partijgenoten en over de werking van de democratie van ROOD. De situatie is zeer geëscaleerd in de afgelopen dagen, en wat ons betreft moeten we een weg vinden om juist het gesprek aan te gaan. Dat kan alleen als het gesprek wordt gezocht op een gelijkwaardige manier als partijgenoten in onze partij. We roepen onze eigen leden op zondag constructief en met het oog op het versterken van onze gehele partij dit gesprek verder intern in plaats van extern vorm te geven. Geen verwijten, maar begrijpen.