Extra geld voor strijd tegen kinderarmoede - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Extra geld voor strijd tegen kinderarmoede

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 19 november 2020.

Er komt 2 miljoen euro extra geld beschikbaar in de strijd tegen armoede bij kinderen. Met het geld kunnen gemeenten steun geven aan kinderen die door de corona-situatie extra kwetsbaar zijn. Het amendement van Wim-Jan Renkema van GroenLinks werd onderschreven door bijna alle partijen in de Tweede Kamer.

Wim-Jan Renkema @wimjanrenkema

Tweede Kamerlid

In Nederland groeien 292.000 kinderen op in armoede (CBS) en lopen daarmee risico op sociale uitsluiting. Van hen groeien 117.000 kinderen op in een gezin met een langdurig laag inkomen.

Armoedebestrijders zien dat door corona het aantal gezinnen dat financieel problemen heeft, toeneemt. Zij waarschuwen dat kinderen daarvan de dupe raken.

“In Nederland groeien 1 op de 9 kinderen op in armoede. Vaak blijft dat verborgen. Opgroeien in armoede betekent extra stress, geen computer om je huiswerk op te doen, geen sport of vakantie, geen zak van Sinterklaas”, zegt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema.

Alle kinderen moeten kunnen meedoen

Renkema: “Kinderen in deze situaties hebben vaak het gevoel dat ze er niet bij horen. Het is belangrijk dat zij ook gezien worden en dat alle kinderen mee kunnen doen.”

De extra bijdrage kunnen gemeenten inzetten om nieuwe doelgroepen te bereiken, en extra kinderen te kunnen helpen. Bijvoorbeeld door aan extra kinderen gratis zwemles of sport aan te bieden of een computer ter beschikking te stellen.

Het amendement is mede ondertekend door: ChristenUnie, D66, VVD, CDA, PvdA, SP, Denk, 50PLUS en SGP.