Maak vaart met invoeren rekeningrijden - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Maak vaart met invoeren rekeningrijden

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2020.

D66 wil de files bestrijden. Daarom moet het kabinet vaart maken met treffen van de voorbereidingen om betalen naar gebruik in het verkeer, het rekeningrijden, in 2025 in te voeren.

Mensen die minstens 1 keer in de week in de file staan, zijn daar gemiddeld 37 uur per jaar aan kwijt. D66 Tweede Kamerlid Rutger Schonis wil dat er nu stappen worden gezet: “Mensen willen lekker door kunnen rijden. De tijd dat je niet in de file staat, kun je gebruiken om te spelen met je kinderen, te sporten of - wanneer dat straks weer mag - met je vrienden een drankje te drinken. Als we nu beginnen met het maken van de concrete voorstellen, kan het volgende kabinet er direct mee aan de slag.”

Tot 68% minder files

Door corona zijn er nu minder files. Maar wanneer corona voorbij is, en hopelijk is dat snel, zullen de files helaas snel weer toenemen. Afhankelijk van de manier waarop rekeningrijden wordt ingevoerd, worden files met 43% tot 68% verminderd in 2030. Bovendien wordt er tot maximaal 24% minder stikstof en CO2 uitgestoten. Rekeningrijden is dus ook beter voor het klimaat en onze natuur.

Rutger Schonis: “Naast het feit dat files heel vervelend zijn, komt daar nog eens bij dat files ondernemers miljarden euro’s per jaar kosten. Onderzoek na onderzoek blijkt dat rekeningrijden werkt om de files aan te pakken. Er is geen enkele reden meer om te wachten. Dus aan de slag, uit de file.”