Vijf gratis treinkaartjes in vakantie 2021

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2020.

GroenLinks doet vandaag in de Tweede Kamer het voorstel om elke Nederlander een vakantiepas te geven. Met de vakantiepas kunnen in de voorjaars- en zomervakantie vijf gratis treinreizen gemaakt worden. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard dat er dan weer veilig gereisd kan worden.

Suzanne Kröger @Suzanne_GL

Nummer 7

Ook voor het OV is 2020 een zwaar jaar geweest. De treinen bleven rijden, maar het advies was vooral om zo min mogelijk mee te reizen. OV- bedrijven zijn gecompenseerd voor verlies aan reizigersinkomsten. Als onderdeel van deze vergoeding wil GroenLinks dat er gratis kaartjes worden weggegeven. Het plan brengt daardoor vrijwel geen extra kosten met zich mee. Voor de NS kan het juist de boost geven die ze nodig hebben om mensen weer in de trein te krijgen wanneer dat weer veilig kan. De kaartjes zijn overigens alleen in daluren geldig.

“ GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger: Na alles wat mensen niet hebben kunnen doen door de coronacrisis, is het fijn om weer iets te hebben om naar uit te kijken. We ondersteunen de NS met publiek geld. Juist daarom wil GroenLinks iedereen dit aanbieden.  ”

GroenLinks wil de met het plan niet alleen iets doen voor de NS en voor Nederlanders die er graag op uit trekken. De partij wil ook de binnenlandse economie aanjagen. Kröger: ‘Mensen die vakantie vieren in eigen land of op uitje gaan geven ook geld uit aan de horeca, aan vakantieadresjes of aan musea. Dat zijn juist de sectoren die nu hard geraakt worden.’

In België is de vakantiepas al geïntroduceerd onder de naam Hello Belgium. Daar mochten alle Belgen van 12 jaar of ouder de pas aanvragen voor 2 ritjes per maand in de periode oktober 2020 tot maart 2021. Het initiatief is daar zeer succesvol.

Bekijk ook

GroenLinks routekaart internationaal spoor

5 punten voor de internationale trein Mensen reizen graag. Reizen maakt je wereld groter en geeft je de kans om nieuwe plekken te ontdekken. En dat doen we met...

Lees meer

Nieuws

Nachttrein terug naar Nederland

Voor wie graag met de nachttrein op vakantie wil is er goed nieuws. De internationale nachttrein keert in 2020 terug naar Nederland.

10 okt 2019

Lees meer