Green New Deal voor Nederland - Jesse Klaver - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 19 januari 2021
kalender

Green New Deal voor Nederland - Jesse Klaver

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 19 november 2020.

Gisteravond was de presentatie van de Green New Deal voor Nederland, onze routekaart naar een klimaatneutrale samenleving. Het is het meest ambitieuze en tegelijkertijd meest realistische klimaatplan dat GroenLinks ooit geschreven heeft.

Iedereen die iets geeft om het klimaat moet dit zien.

Auteur

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Het huidige kabinet laat helaas zien dat dit plan nodig is. Het ene na het andere afgesproken klimaatdoel wordt gemist. We steven af op een gigantische klimaatcrisis, waarin grote delen van de aarde onleefbaar worden.

Al mijn hele leven wordt er gewaarschuwd voor klimaatverandering. En al mijn hele leven wordt er te weinig gedaan om het te fiksen.

Hoe dat kan?

Er zijn krachten in het spel die dit keihard tegenwerken. Slechts 100 commerciële bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van alle uitstoot in de afgelopen dertig jaar. Zij zijn maar op een ding gericht: winst maken. En daarom werkt hun lobby keihard om klimaatbeleid keer op keer te blokkeren.

Deze strijd is niet nieuw. Maar het momentum wel.

Wat begon in augustus 2018 met één spijbelende scholier, Greta Thunberg, inspireerde miljoenen mensen over de heel wereld om ook in actie te komen voor het klimaat. Deze geest gaat niet meer in de fles. Wereldwijd kiezen mensen de ene na de andere groene regering. De klimaatgeneratie is opgestaan. Een generatie die zich niet kenmerkt door leeftijd, maar door een gedeelde mentaliteit. Het geloof in vooruitgang. Het vermogen om een toekomst te zien die nu nog niet bestaat. Deze keer gaat de lobby het niet winnen van de mensen.

Onze Green New Deal bestaat uit twee delen: we breken de fossiele wereld af, en we bouwen een duurzame samenleving op. De plannen zijn er. Nu hebben we jou nodig. Als jij onze beweging en plannen steunt, kunnen we samen het verschil maken. Word lid van GroenLinks.

Lees meer van Jesse

Nieuws ・ Klimaatverandering

het is tijd voor radicaal andere keuzes voor het klimaat - Jesse Klaver

Al zolang ik leef waarschuwen wetenschappers voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar als het gaat om klimaat legt regering na regering de adviezen van...

30 okt 2020

Lees meer

Nieuws ・ Campagne

Het is tijd voor nieuw realisme - Jesse Klaver

Als corona ons iets heeft geleerd dan is het wel hoe kwetsbaar we zijn, maar ook hoe veerkrachtig we zijn. Als mensen en als samenleving. Duizenden mensen...

12 okt 2020

Lees meer

Nieuws ・ Startkapitaal

Een herverdeling van miljonairs naar jongeren - Jesse Klaver

Wij hadden het vroeger thuis niet breed. Maar als kind heb ik daar eigenlijk nooit iets van gemerkt. Als ik iets nodig had dan zorgde mijn moeder dat ze...

08 okt 2020

Lees meer

Nieuws ・ Belastingen

BIK, de nieuwe dividendbelasting - Jesse Klaver

Weet je nog dat dit kabinet in 2017 de dividendbelasting wilde afschaffen? Een cadeau van 2 miljard voor het grote bedrijfsleven. Na veel protest ging dat plan...

06 okt 2020

Lees meer