Buig niet voor dreigementen Hongarije en Polen over EU-begroting

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020.

Midden in de coronacrisis lijken Hongarije en Polen de Europese begroting en het herstelfonds te gijzelen, omdat ze het oneens zijn met de mogelijkheid om Europese subsidies in te houden wanneer landen de rechtsstaat schenden. Europarlementariërs Bas Eickhout en Tineke Strik roepen Europese regeringsleiders op om niet te buigen voor de dreigementen van Hongarije en Polen.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

“Compromissen sluiten hoort bij de Europese politiek”, stelt Eickhout. “Maar dit is geen gewoon meningsverschil. Polen en Hongarije minachten het fundament van de Europese samenwerking: respect voor de democratie en de rechtsstaat.” Eickhout vindt het tijd voor een duidelijke boodschap van premier Mark Rutte en andere Europese regeringsleiders aan Viktor Orbán en Mateusz Morawiecki: wij bewegen geen millimeter in de richting van autoritaire regeringen.

Rechtsstaat verslechtert

Strik: “Er is grote druk om de meerjarenbegroting en het herstelfonds snel goed te keuren. Maar het zou een fout zijn om te buigen voor de kritiek uit Hongarije en Polen.” Strik wijst erop dat de toestand van de democratie en rechtsstaat in deze landen steeds verder verslechtert ondanks de zware Artikel 7-procedures.

“Als de rechtsstaattoets voor het verkrijgen van Europese subsidies verder wordt afgezwakt, kunnen regerinspartijen Fidesz en PiS ongestraft doorgaan met het slopen van onafhankelijke media, rechtspraak en de bescherming van minderheden. Dat zou ook een fataal signaal zijn voor andere regeringsleiders die het niet zo nauw willen nemen met de rechtstaat”, aldus Strik.