Commissie betaalt negen lidstaten in totaal 14 miljard euro uit in het kader van SURE

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020.

De Europese Commissie heeft de tweede tranche van financiële steun aan de lidstaten in het kader van het SURE-instrument uitbetaald: in totaal 14 miljard euro aan negen EU-landen. Met de vandaag uitgevoerde verrichtingen heeft Kroatië 510 miljoen euro ontvangen, Cyprus 250 miljoen euro, Griekenland 2 miljard euro, Italië 6,5 miljard euro extra, Letland 120 miljoen euro, Litouwen 300 miljoen euro, Malta 120 miljoen euro, Slovenië 200 miljoen euro en Spanje 4 miljard euro extra.

Deze steun - in de vorm van leningen tegen gunstige voorwaarden - zal deze lidstaten helpen om plotse stijgingen van de overheidsuitgaven ter bescherming van de werkgelegenheid op te vangen, met name voor de financiering van nationale regelingen voor werktijdverkorting en andere soortgelijke maatregelen als reactie op de COVID-19-pandemie, onder meer voor zelfstandigen.

Eind oktober ontvingen Italië, Spanje en Polen al in totaal 17 miljard euro in het kader van het EU-SURE-instrument. Zodra alle SURE-uitbetalingen voltooid zijn aan de negen landen die vandaag financiële steun ontvangen, zal Kroatië 1 miljard euro ontvangen hebben, Cyprus 479 miljoen euro, Griekenland 2,7 miljard euro, Italië 27,4 miljard euro, Letland 192 miljoen euro, Litouwen 602 miljoen euro, Malta 244 miljoen euro, Slovenië 1,1 miljard euro en Spanje 21,3 miljard euro.

De uitbetaling van vandaag volgt op de tweede uitgifte van sociale obligaties in het kader van het EU-SURE-instrument, waarvoor zeer veel belangstelling was bij beleggers.

Via het SURE-instrument kan tot 100 miljard euro aan financiële steun worden verstrekt aan alle lidstaten. Tot dusver heeft de Commissie voorgesteld om 90,3 miljard euro aan financiële steun beschikbaar te stellen voor 18 lidstaten. De volgende uitbetalingen zullen in de loop van de komende maanden plaatsvinden, na de respectieve uitgiften van obligaties.

Enkele reacties van commissarissen:

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie: “De tweede golf slaat hard toe in Europa. De EU is er om steun te verlenen. We willen mensen tegen dit virus beschermen maar ook hun baan veiligstellen, want ook bedrijven hebben te lijden onder deze crisis. Veel banen dreigen verloren te gaan. Met SURE mobiliseren we tot 100 miljard euro aan leningen aan EU-landen om regelingen voor werktijdverkorting te helpen financieren. Deze tweede uitbetaling van 14 miljard euro zal de landen helpen ervoor te zorgen dat werknemers een inkomen ontvangen. Er zal nog meer volgen.”

Johannes Hahn i, commissaris voor Begroting en Administratie: “De tweede SURE-uitgifte is wederom een overweldigend succes en het verheugt me dat burgers in meer lidstaten in tijden van crisis de steun krijgen die zij zo hard nodig hebben.”

Paolo Gentiloni i, commissaris voor Economie: “Vorige week vond de tweede uitgifte van sociale obligaties in het kader van SURE plaats - die opnieuw vele malen overtekend werden. Hiermee is 14 miljard euro aangetrokken, die we vandaag ter beschikking stellen van negen EU-landen. In deze voor zoveel Europese werknemers en bedrijven moeilijke tijden ben ik er trots op dat de Commissie hoop en steun kan bieden.”

Achtergrondinformatie

Op 10 november heeft de Europese Commissie voor de tweede keer sociale obligaties uitgegeven in het kader van het EU-SURE-instrument, voor een totale waarde van 14 miljard euro. De uitgifte bestond uit twee obligaties, waarbij 8 miljard euro in november 2025 moet worden terugbetaald en 6 miljard in november 2050. De uitgifte werd zeer enthousiast onthaald op de kapitaalmarkten en de obligaties werden voor de tranches van 5 jaar en 30 jaar respectievelijk 13 en 11,5 keer overtekend, wat resulteerde in gunstige prijsvoorwaarden voor beide obligaties. De voorwaarden waaronder de Commissie leningen opneemt, worden rechtstreeks doorgegeven aan de begunstigde lidstaten.

De door de EU in het kader van SURE uitgegeven obligaties krijgen het label sociale obligatie. Dankzij dit label kunnen beleggers erop vertrouwen dat de aangetrokken middelen een echt sociaal doel zullen dienen.

Meer informatie

SURE-verordening

Factsheet (in het Engels): SURE - Ondersteuning van de lidstaten bij de bescherming van mensen op het werk en de werkgelegenheid

Vragen en antwoorden: Commissie stelt SURE voor

Coronavirus: EU-respons

Kader voor sociale obligaties

Website van SURE

Website over de EU als kredietnemer