Besluit 2020/1707 - Standpunt EU in de Werelddouaneorganisatie met betrekking tot de vaststelling van toelichtingen, indelingsadviezen of andere adviezen omtrent de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en aanbevelingen teneinde de uniformiteit te verzekeren in de interpretatie van het geharmoniseerde systeem in het kader van het Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig van 13 november 2020 tot 31 december 2023.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/1707 van de Raad van 13 november 2020 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Werelddouaneorganisatie met betrekking tot de vaststelling van toelichtingen, indelingsadviezen of andere adviezen omtrent de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en aanbevelingen teneinde de uniformiteit te verzekeren in de interpretatie van het geharmoniseerde systeem in het kader van het Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/1707 of 13 November 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union within the World Customs Organization with regard to the adoption of Explanatory Notes, Classification Opinions or other advice on the interpretation of the Harmonized System and recommendations to secure uniformity in the interpretation of the Harmonized System under the HS Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/1707
Origineel voorstel COM(2020)196 NLEN
Celex-nummer i 32020D1707

3.

Key dates

Document 13-11-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 17-11-2020; PB L 385 p. 11-12
Inwerkingtreding 13-11-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-2023; zie art. 3

4.

Wettekst

17.11.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 385/11

 

BESLUIT (EU) 2020/1707 VAN DE RAAD

van 13 november 2020

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Werelddouaneorganisatie met betrekking tot de vaststelling van toelichtingen, indelingsadviezen of andere adviezen omtrent de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en aanbevelingen teneinde de uniformiteit te verzekeren in de interpretatie van het geharmoniseerde systeem in het kader van het Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 31, artikel 43, lid 2, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Besluit 87/369/EEG van de Raad (1) heeft de Unie haar goedkeuring gehecht aan het Internationaal Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en de codering van goederen (2), alsmede van het daarbij behorende protocol van wijziging (3) (het GS-verdrag), waarbij onder meer het Comité voor het geharmoniseerd systeem (HSC) is ingesteld.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 7, lid 1, onder b) en c), van het GS-verdrag is het HSC verantwoordelijk voor het opstellen van toelichtingen, indelingsadviezen of andere adviezen als richtsnoeren voor de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en voor het opstellen van aanbevelingen teneinde de uniformiteit in de interpretatie en de toepassing van het geharmoniseerde systeem te verzekeren.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 8, lid 2, van het GS-verdrag worden de toelichtingen, de indelingsadviezen, de andere adviezen omtrent de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en de aanbevelingen ter verzekering van de uniformiteit in de interpretatie en de toepassing van het geharmoniseerde systeem, opgesteld tijdens een zitting van het HSC (“HSC-besluiten”), geacht door de Raad van de Werelddouaneorganisatie (WDO) (WDO-Raad) te zijn goedgekeurd indien geen van de partijen bij het GS-verdrag vóór het einde van de tweede maand, volgende op de maand waarin de zitting waarop zij zijn vastgesteld, werd gesloten, de secretaris-generaal van de WDO heeft meegedeeld dat zij verzoekt de zaak aan de WDO-Raad voor te leggen.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 8, lid 3, van het GS-verdrag keurt de WDO-Raad, indien een zaak ingevolge artikel 8, lid 2, van het GS-verdrag aan de WDO-Raad wordt voorgelegd, deze toelichtingen, indelingsadviezen, andere adviezen of aanbevelingen goed, tenzij een lid van de WDO-Raad dat partij is bij het GS-verdrag, verzoekt deze in hun geheel of ten dele aan het HSC terug te zenden voor een nieuw onderzoek.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de WDO met betrekking tot de vaststelling van toelichtingen, indelingsadviezen of andere adviezen omtrent de interpretatie van het geharmoniseerde systeem en aanbevelingen teneinde de uniformiteit te verzekeren in de interpretatie van het GS-verdrag, aangezien de betreffende, door het HSC voorbereide besluiten beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, te weten Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad (4).

 

(6)

Het is in het belang van de Unie dat de standpunten van de Unie in het HSC overeenkomstig de beginselen, criteria en richtsnoeren voor de tariefindeling van goederen worden vastgesteld. Het is eveneens in het belang van de Unie dat deze standpunten snel worden vastgesteld zodat de Unie haar rechten in het HSC kan uitoefenen.

 

(7)

Om de rechten van de Unie te behouden moet de Commissie ook namens de Unie kunnen verzoeken om een kwestie aan de WDO-Raad voor te leggen en overeenkomstig artikel 8, lid 3, van het GS-verdrag...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.