Nachtwerken alleen bij hoge noodzaak

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 16 november 2020.

Werken in de nacht is slecht voor de gezondheid en vaak onnodig. De overheid moet meer doen om werknemers te beschermen tegen nachtwerk en dit alleen toestaan als het echt noodzakelijk is. Dat voorstel doet GroenLinks vandaag bij het begrotingsdebat voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wim-Jan Renkema @wimjanrenkema

Tweede Kamerlid

De populariteit van online kopen via Zalando of Bol.com en andere webwinkels groeit. Nu mensen vanwege corona steeds vaker online winkelen (CBS), zijn er ook steeds meer mensen ’s nachts aan het werk om al die pakketjes bij de mensen thuis te krijgen.

In Nederland werkt bijna 1 op de 6 werkenden weleens ’s nachts. Nachtdiensten zijn ongezond, zeker op de lange termijn. Het verhoogt de kans op ziektes op diabetes en obesitas en kanker (Wereldgezondheidsorganisatie), werkt ontwrichtend voor het dagelijks leven van mensen en draagt bij aan een gejaagde maatschappij. Daarom zou werken in de nacht alleen moeten gebeuren als dat echt noodzakelijk is, vindt GroenLinks. Ook bedrijfsartsen pleiten hier inmiddels voor.

Werkenden hebben bescherming nodig

Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema: "We moeten met elkaar explicieter de vraag stellen: wanneer is nachtwerk echt nodig? Kijk of nachtwerk kan worden vermeden. Het is duidelijk dat de overheid verantwoordelijkheid moet nemen om werkenden hierin te beschermen.”

Voor nachtwerken zijn nu nauwelijks belemmerende regels. Het is alleen verboden als iemand bijvoorbeeld zwanger is. In België - waar slechts 1 op de 9 mensen ’s nachts werkt - draaien ze het om. Daar is nachtwerk verboden tenzij ‘de aard van het werk dit rechtvaardigt’, bijvoorbeeld bij werk in bakkerijen of in de landbouw.

Onnodig nachtwerken voorkomen

In februari dit jaar zegde de staatsecretaris toe met bedrijven in gesprek te gaan om webshops anders in te richten en consumenten de mogelijkheid te geven om te kiezen hun pakketje een paar dagen later te bezorgen. Tot nu toe zonder resultaat. Vanwege de stijgende druk op nachtwerkers wil GroenLinks nu dat er verdere maatregelen komen en een werkgever alleen nachtwerk kan uitvoeren als OR of vakbondsvertegenwoordiging daarmee instemt.

Renkema: “Nu zeggen webwinkels: Voor middernacht besteld, is morgen in huis. Daarmee zet je dus iemand anders ’s nachts aan het werk. Vaak totaal onnodig.”