CDA over InvestEU-programma: nú strategisch investeren is hoognodig

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020.

Vandaag stemt het Europees Parlement over het Europese investeringsprogramma InvestEU. Dit programma stimuleert investeringen in strategische sectoren van de Europese economie. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen schreef namens de christendemocratische fractie mee aan de positie van het Europees Parlement. “De COVID-19-pandemie benadrukt dat we als Europa minder afhankelijk willen zijn van andere delen van de wereld, bijvoorbeeld als het gaat om kritieke infrastructuur, medische apparatuur en belangrijke grondstoffen voor onze industrie. Het versterken van de Europese onafhankelijkheid is één van de speerpunten van dit Europese investeringsprogramma.”

Een ander speerpunt van InvestEU is het investeren in onderzoek, innovatie en digitalisering, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, energie-efficiëntie en duurzame brandstoffen. “We moeten als EU investeren in de economie van de toekomst. De wereld verandert in sneltreinvaart, dat tempo moeten we bij kunnen houden. Dus we kunnen niet naar volgende generaties kijken als het gaat om baanbrekende innovaties en digitale technologieën. We moeten nú innoveren om een antwoord te bieden op grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, klimaatverandering en werkgelegenheid van de toekomst," stelt Berendsen.

Berendsen wijst op het potentieel van het investeringsprogramma om uit de crisis te komen. “Met de juiste investeringen kunnen we niet alleen zorgen voor economisch herstel in Nederland en Europa, maar dragen we ook bij aan de veerkracht en het concurrentievermogen van onze economie op de lange termijn.”

Op basis van dit rapport zal het Europees Parlement de onderhandelingen met de lidstaten ingaan.