Kreeftendeal krijgt steun handelscommissie

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2020, 2:17.

De kreeftendeal krijgt steun van de handelscommissie

  •  
    EU schrapt douanerechten op Amerikaanse kreeften
  •  
    de overeenkomst is afhankelijk van de verlaging van de heffingen van de VS op bepaalde EU-producten en het niet invoeren van nieuwe belemmeringen
  •  
    de minideal wordt beschouwd als een eerste stap om de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS te verbeteren

De Commissie internationale handel van het Parlement stemt in met de minideal van augustus tussen de EU en de VS, die onder meer de invoerheffingen op Amerikaanse kreeften schrapt. De commissie steunde op 10 november met 40 stemmen voor en twee tegen het akkoord dat de EU en de VS in augustus 2020 hebben bereikt (de uitslag van de stemming op afstand werd op 11 november bekendgemaakt). De overeenkomst zal de douanerechten op levende of bevroren kreeft die uit de VS wordt ingevoerd, elimineren. In ruil daarvoor zullen de VS een vergelijkbare economische waarde verlenen aan Europese producten, zoals bereide maaltijden, bepaalde kristalglaswerk en sigarettenaanstekers.

De INTA-commissie stemde in met de minideal na de Amerikaanse verkiezingen als teken van hoop voor hernieuwde onderhandelingen tussen de twee partijen, ondanks lopende geschillen als gevolg van door de VS geheven heffingen op Europese staal- en aluminiumproducten.

Dankzij onze betrokkenheid is de Europese Commissie nu assertiever over de Amerikaanse aluminiumheffingen. Dit, naast een nieuwe Amerikaanse regering onder een andere president, plaatst deze kreeftendeal in een nieuw licht. Laten we verder gaan en deze deal gebruiken als springplank voor een constructievere Transatlantische dialoog“, benadrukt Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementslid en lid van de commissie internationale handel. “Deze deal is goed voor onze Europese week- en schaaldierenproducenten, producenten van glaswaren en bepaalde afbouwmaterialen.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement moet nu instemmen met de overeenkomst om de handelsdeal te kunnen bezegelen. De overeenkomst geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2020 voor vijf jaar.

In de eerste tariefverlagingsovereenkomst tussen de EU en de VS in twee decennia kwamen de twee partners op 21 augustus overeen de douanerechten voor een klein aantal tarieflijnen voor 168 miljoen euro aan uitvoer uit de EU en de VS helemaal te schrappen of verder te verlagen. Bekijk hier de lijst met producten.