Rutte III faalt voor laatste klimaatexamen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2020.

Vandaag is de Klimaat- en energieverkenning uitgekomen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzoekt hierin in welke mate Nederland de afgesproken klimaatdoelen haalt. Er valt geen enkele voldoende te melden voor het kabinet als het gaat om de verschillende klimaatdoelen. De meeste cijfers zijn verslechterd sinds het Klimaatakkoord vorig jaar voor het eerst werd doorgerekend.

Tom van der Lee @TomvanderLee

Tweede Kamerlid

Uit de Klimaat- en energieverkenning blijkt dat het doel van 49% reductie nog verder buiten bereik is geraakt. Het gat bedroeg al 6 procent, maar nu is dat nog veel groter. Ook het aandeel duurzame energie bereikt niet op tijd de afgesproken 14%. Het doel op energiebesparing wordt bij lange na niet gehaald, sterker nog: de jaarlijks energiebesparing krimpt! Ook het halen van het Urgendadoel - 25% reductie op de laatste decemberdag van dit jaar - is uiterst onzeker. Dit gaat alleen lukken als er nog een complete lockdown volgt en het begin van de winter heel zacht is. Zelfs als dat het geval is, is het doel met hakken over de sloot en wegens de bijzondere omstandigheden gehaald. Het kabinet heeft meer geluk dan wijsheid.

Kortom, het ‘groenste kabinet ooit’ is compleet gezakt voor haar eindexamen.

Hogere energierekening

Ook op het terrein van klimaatrechtvaardigheid zijn de cijfers verslechterd. GroenLinks wil dat het kabinet zorgt voor een goed isolatieprogramma voor woningen. Vanwege de gedaalde gasprijzen is het verduurzamen van woningen op korte termijn minder aantrekkelijk voor huiseigenaren, waardoor de CO2 uitstoot niet afneemt. Met als gevolg dat op de lange termijn huishoudens meer energie verbruiken waardoor de energierekening stijgt.

Vijf groene maatregelen

Later vandaag komt de kabinetsreactie op de klimaat- en energieverkenning uit. GroenLinks wil dat die bol staat met nieuwe initiatieven. GroenLinks noemt er 5 die voor veel meer CO2-reductie kunnen zorgen:

  • De CO2-heffing moet in hoogte en bereik onmiddellijk worden aangescherpt. De zware industrie zal flink moeten bijdragen aan de CO2-reductie.
  • Het Groeifonds van €20 miljard moet een Klimaatfonds worden zodat bijvoorbeeld flink kan worden geïnvesteerd in groene waterstof, duurzame woningen en beter openbaar vervoer.
  • Alle kolencentrales (met hun biomassabijstook) moeten zo snel mogelijk dicht.
  • Op het gebied van landbouw en mobiliteit moet er echt veel meer worden gedaan. Rekeningrijden moet zo snel mogelijk worden ingevoerd, er moeten zo snel mogelijk alleen maar elektrische auto's worden verkochten en de veestapel moet flink krimpen.
  • Er moeten veel meer verplichtingen komen om energie te besparen. De bestaande verplichtingen moeten veel beter worden gehandhaafd.

GroenLinks wil op korte termijn een debat met de premier over de Klimaat- en energieverkenning en de Klimaatnota.