GroenLinks en Partij voor de Dieren: Tijdelijk vuurwerkverbod om Eerste Hulp te ontlasten

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 29 oktober 2020.

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen een tijdelijk verkoopverbod op nagenoeg alle vuurwerk (categorie F2, F3, F4). De partijen stellen dat voor omdat de ziekenhuizen en huisartsenposten door corona overbelast zijn en alle extra druk nu vermeden moet worden.

Vorig jaar waren er 1300 vuurwerkslachtoffers, zo’n 400 daarvan belandden op de eerste hulp, 900 gingen naar de huisarts. Driekwart van de geregistreerde incidenten waren het gevolg van het afsteken van legaal vuurwerk. Voor de verkopers van vuurwerk moet er financiële compensatie komen.

Jesse Klaver (GroenLinks): ‘We moeten slachtoffers altijd voorkomen, maar door corona kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers.’

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): ‘Het huidige verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is echt niet genoeg. We weten dat de zorg met een extra piek te maken gaat krijgen als we siervuurwerk niet verbieden. Leg dat maar eens uit aan het overbelaste zorgpersoneel en aan al die mensen die door de afschaling op wachtlijsten terecht zijn gekomen.’

De partijen doen hun voorstel vandaag in de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg over vuurwerk. De reguliere zorg is al afgeschaald en zal de komende weken naar alle verwachting nog verder worden afgeschaald. Mensen moeten dus langer wachten op een operatie of een andere behandeling. Honderden vuurwerkslachtoffers betekent dan effectief dat mensen die wachten op deze zorg misschien nog langer onbehandeld blijven. Maar niet alleen de druk op de zorg is hoog. Ook de druk op de politie en de boa’s is door handhaving van corona extra hoog. Ook hen moeten niet opgezadeld worden met extra last. Politiebond ACP en Nationaal Vuurwerkmanifest staan achter het voorstel voor een tijdelijk verkoopverbod op vuurwerk. Ook de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) steunt het plan.

Annemarie van der Velden, voorzitter NVSHA: ‘Door de Covid-19 pandemie is het zorgpersoneel al overbelast of uitgevallen en dus nog schaarser. Reden te meer om in ieder geval dit jaar een verbod in te stellen. Des te minder patiënten de SEH bezoeken, des te beter.’

Het voorstel is op korte termijn haalbaar omdat er sinds dit jaar sowieso al bepaalde zware categorieën vuurwerk verboden worden en er al een subsidieregeling loopt om de getroffen branche te compenseren. Die regeling moet snel uitgebreid worden zodat de verkopers niet de dupe zijn. In 2019 heeft de vuurwerkbranche 77 miljoen euro omzet gedraaid. De voorverkoop van vuurwerk ligt dit jaar al 12-15% hoger zegt belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Des te meer reden om dit jaar een verbod in te stellen.

GroenLinks en Partij voor de Dieren werkten al langer samen op dit onderwerp; in januari 2020 maakten ze al een initiatiefwet om vuurwerk te verbieden. Niet alleen vanwege het grote aantal slachtoffers maar ook vanwege het vuurwerk gerelateerde geweld tegen de politie dat enorm is toegenomen. Jesse Klaver liep vorige jaarwisseling mee met de politie en was diep onder de indruk van de verhalen van agenten, brandweermannen en ambulancepersoneel die steeds gespot, bedreigd en bekogeld worden tijdens hun werk.