CDJA hofleverancier van nieuwe kandidatenlijst CDA

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) i, gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2020.

Tijdens de verenigingsraad van 26 oktober is de advies-kandidatenlijst vastgesteld van het CDA. Met 4 CDJA’ers in de top 30 en 6 CDJA’ers in de top 40 is het CDJA hofleverancier van Tweede Kamer kandidaten. Eyecatchers op de lijst zijn Derk Boswijk (nr. 14), Harmen Krul (nr. 20) en Julius Terpstra (nr. 22).

Met de keuze voor Boswijk en Krul in de top 20 laat het CDA zien dat zij jong talent echt kansen biedt. Derk Boswijk is 31 jaar, ondernemer en statenlid voor de provincie Utrecht. De benjamin in de top-20 is Harmen Krul met zijn 26 jaar. Hij is officier bij de marine en fractievoorzitter van het CDA in Den Helder. Met een twintiger hoog op de lijst doet het CDA een gooi naar de jonge kiezers. Onder deze groep was het CDA ook de grootste tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

CDJA-voorzitter Hielke Onnink over de nieuwe jongeren op de lijst: “Met Derk Boswijk, 31 jaar, hebben we een jonge vader die de uitdagingen van jonge gezinnen kent. Daarnaast is hij mbo-geschoold; een groep die vaak wordt vergeten in de politiek. Harmen heeft in Den Helder laten zien een echte verbinder te zijn. In één van de lastigste te besturen gemeenten, weet Harmen de coalitie stabiel te houden en tegen de trend in de gemeenteraadsverkiezingen te winnen van de schreeuwers en de populisten”.

Ook Julius Terpstra (31 jaar) keert terug op de lijst. Hij zit nu drie maanden in de kamer en heeft al concrete successen geboekt voor starters op de woningmarkt. “Starters, onder wie Julius zelf, maken zich enorme zorgen over het vinden van een betaalbaar huis. Julius heeft in drie maanden Kamerlidmaatschap al meer betekent voor starters dan alle 149 andere Kamerleden bij elkaar. Dat verdient vervolg.”, aldus de voorzitter van het CDJA.

Naast Krul, Boswijk en Terpstra staan CDJA’ers Jantine Zwinkels (nr. 27), Marieke Nass (nr. 31), en Gabrielle Heine (nr. 38) op de lijst. Daarmee levert het CDJA 3 vrouwen en 3 mannen.

Aan de totstandkoming van de kieslijst is een zorgvuldig proces voorafgegaan. De afgelopen jaren heeft het CDJA dankzij 700 jongerenkandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen een grote poule aan talentvolle politici gekweekt. Richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is het CDJA daarom gestart met nieuwe generatietrajecten. Zodat het CDJA ook in de toekomst hofleverancier kan blijven.