Het recht op abortus staat onder druk

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2020.

In veel landen - waaronder Nederland - staat het recht op abortus onder druk. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt GroenLinks. De demonstranten die opkomen voor dit recht verdienen al onze steun, betogen GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet en Europarlementariër Kim van Sparrentak.

Woordvoerders

Corinne Ellemeet @CorinneEllemeet

Tweede Kamerlid

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

In veel landen staat het recht op abortus onder druk. Duizenden betogers blokkeren de straten in Polen om te protesteren tegen de inperkingen van de abortuswet. Als deze aanpassingen doorgaan, mag je in Polen alleen nog een abortus als je bent verkracht, er sprake is van incest of als je in levensgevaar bent.

Zorgwekkende ontwikkelingen omtrent abortus

In de Verenigde Staten is de vrees dat het wettelijk recht om te kiezen voor abortus ongedaan wordt gemaakt, met de spoed-benoeming van een conservatieve rechter. En er zijn nog steeds landen, zoals Malta, waar abortus überhaupt nooit legaal is geweest.

Ook in Nederland zijn er zorgwekkende ontwikkelingen. Groeperingen als Schreeuw om Leven verspreiden verkeerde informatie over abortus. En bij abortusklinieken worden dagelijks mensen die een afspraak voor een abortus hebben geïntimideerd en beschuldigd van moord.

De geboekte vooruitgang wordt ongedaan gemaakt

De vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt om mensen zelf zeggenschap te geven over hun lichaam en de keuze die ze maken, wordt langzaam ongedaan gemaakt, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. “Ik maak me grote zorgen. We moeten ons blijven inzetten voor het recht om te kiezen. In elke vorm, op elke plek en op elk moment. Hoe steviger we dit recht vastleggen, hoe toekomstbestendiger het is.”

“Daarom blijven we ons niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, inzetten om te zorgen dat iedereen vrij is om te kiezen. Want het is jouw lichaam, daarover beslis jij”, zegt Kim van Sparrentak.

Dit wil GroenLinks:

  • Afschaffen verplichte bedenktijd: De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor mensen die een abortus willen, is nodeloos belastend blijkt keer op keer. Daarom moet deze worden afgeschaft.
  • Instellen bufferzones bij abortusklinieken, zodat deze veilig en privé kunnen worden bezocht.
  • Abortuspil beschikbaar bij de huisarts: Bij ongewenste zwangerschap is passende zorg belangrijk. De huisarts kan die het beste bieden.
  • EU-subsidies inzetten voor het verbeteren van toegang tot anticonceptie en veilige abortus.
  • Europees geld afhankelijk maken van respect voor de rechtsstaat. De beslissing in Polen werd genomen door niet-onafhankelijke rechters, benoemd door de Poolse regeringspartij. Om ervoor te zorgen dat rechters zich onafhankelijk kunnen uitspreken, is het cruciaal dat Europa streng toeziet op de staat van de rechtsstaat.
  • Het waarborgen van het recht om in een ander EU-land abortus te krijgen, als dit in jouw eigen land niet mogelijk is.

Bekijk ook

Nieuws ・ Abortus

“Schrap vijfdaagse bedenktijd bij abortus”

De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, is nodeloos belastend. Daarom willen PvdA en GroenLinks deze termijn schrappen. Dat...

15 okt 2020

Lees meer

Nieuws ・ Abortus

Wet abortuspil bij de huisarts klaar om door Kamer beoordeeld te worden

GroenLinks en de PvdA dienen vandaag de beantwoording in van de vragen over hun initiatiefwet die regelt dat de abortuspil voortaan ook door de huisarts...

06 nov 2019

Lees meer

Nieuws ・ Abortus

Pools parlement zet volgende stap in behandeling abortuswet

Het Poolse parlement zette donderdag een volgende stap in de behandeling van een voorstel om de abortuswetgeving in het land verder in te perken....

16 apr 2020

Lees meer

Gelijkheid

Emancipatie en vrouwenrechten

Er zijn veel minder vrouwen dan mannen in de top van het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. GroenLinks wil dit veranderen.

Lees meer