PvdA pakt big tech wél aan, de vraag is: Wat doet D66?

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op dinsdag 20 oktober 2020.

Het aanpakken van misleidende algoritmes, het verbieden van gepersonaliseerde advertenties en de introductie van een online leeftijdsverificatiesysteem. Het zijn enkele van de punten waar het Parlement vandaag over stemt. Het standpunt van D66, VVD en CDA spant erom. Kiest D66 voor het belang van miljardenbedrijven als Facebook en Google? Of voor alle internetgebruikers?

Tijdens de stemmingen over de Digital Service Act (DSA) bepaalt het Parlement haar standpunt over de aanpak van de macht van big tech. Als enige Nederlander onderhandelde ik mee over de rapporten waar het Parlement vandaag over stemt. Als onze onderhandelingsresultaten het halen, kunnen we eindelijk regelen dat wat in de echte wereld illegaal is, ook online illegaal is.

De stemmingen zijn een opmaat naar het wetgevingspakket voor Digitale Diensten dat de Europese Commissie op 2 december presenteert. Dit pakket moet de gedateerde (namelijk twintig jaar oude!) e-Commerce Richtlijn vervangen.

Amerikaanse Big Tech bepalen hoe we met elkaar communiceren, bemoeien zich met onze vrijheid van meningsuiting en beïnvloeden zelfs verkiezingen. Dat dient alleen een commercieel belang. Het is de hoogste tijd dat we paal en perk stellen aan hoe ver ze mogen gaan.

Niet door enkel naar overnames te kijken, maar door de verdienmodellen van big tech aan te pakken. Zo moeten gepersonaliseerde advertenties worden verboden en zouden we niet langer gedwongen moeten worden in te loggen op websites via Facebook of Google, maar via een veilige overheidsdienst die alleen data opslaat die strikt noodzakelijk is voor het gebruik. Daarmee steken we er een stokje voor dat persoonsgegevens als commerciële producten worden gebruikt.

Ook kinderen moeten veilig gebruik kunnen maken van het internet. De enige barrière voor kinderen om tabak, alcohol of schadelijke films te bemachtigen is het aanklikken van een vinkje waarmee ze bevestigen dat ze 18 zijn. Dat is geen bescherming, maar een aanmoediging. De Europese Commissie moet komen met een privacybestendig systeem voor leeftijdsverificatie.

Het gaat erom spannen of deze punten een meerderheid in het Europees Parlement halen. Met name binnen de politieke groep Renew Europe, waar D66 en VVD onderdeel van uitmaken, is er twijfel over een aantal voorstellen die ter stemming liggen. Het is aan D66 om te bewijzen dat ze voor de samenleving opkomen, en niet alleen voor Google en Facebook.