DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Daniël Francke

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) i, gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020.

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” - zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Daniël Francke (20).

Het is geen wonder dat Zeeland de laatste CDA-premier voortbracht. Heel veel actieve CDJA’ers komen uit deze provincie. Zo ook Daniël Francke. Je kunt hem kennen als oud-voorzitter van CDJA Zuid-Holland. Naast zijn studie International Studies aan de Universiteit van Leiden, is hij ook lid van het dagelijks bestuur van CDA Zuid-Holland. Daniël vertelt ons hoe we ook in deze tijd nog kunnen leren van de wijsheden van Socrates. Want weet jij ook dat je eigenlijk niets weet?

“Discussies over discriminatie zouden niet gevoerd moeten worden door middel van demonstraties tegenover elkaar, maar aan tafel mét elkaar” - Daniël Francke

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Ik was altijd al wel geïnteresseerd in politiek, maar was er nooit heel actief mee aan de slag gegaan. Tot op het moment dat ik, zoals veel CDJA’ers, werd meegenomen naar een borrel van onze Zeeuwse afdeling in een gezellig café in Middelburg. Die avond zat vol met leuke en zinvolle gesprekken. Ik voelde me gelijk welkom en ben die avond lid geworden van het CDJA. Toen ik een jaar later naar Zuid-Holland verhuisde om te gaan studeren, ben ik wat meer rond gaan kijken naar de landelijke activiteiten. Ik ging naar werkgroepenavonden en ook in Zuid-Holland kreeg ik mijn plekje in de afdeling. Wat mij opvalt en bevalt binnen het CDJA is dat er een perfecte mix is van alle aspecten die je nodig hebt als jongere in je leven: er is ruimte voor verdieping, een gezellig biertje, het is een geweldige omgeving om dingen te leren, maar vooral een omgeving waar je leert hoe je je sterk maakt voor je idealen. Daarnaast is het CDJA natuurlijk een super gezellige club waar je veel nieuwe mensen leert kennen en vele vrienden maakt!

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

De christendemocratie gaat voor mij over de essentie van de samenleving. Er zijn in deze wereld dingen die goed gaan, maar zeker ook heel veel dingen die beter kunnen. Nu zouden we natuurlijk heel veel kunnen gaan klagen over alle dingen die misgaan en die de overheid op zou moeten lossen, maar ik vind dat we altijd allereerst naar onszelf moeten kijken. Hoe kunnen wij bijdragen aan de samenleving?

Problemen worden niet opgelost door alle verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen, of door iedereen te laten doen wat zij zelf willen. Knelpunten in de samenleving vinden een oplossing door mensen samen te laten komen en verschillende groepen samen te brengen. Mooie voorbeelden daarvan zijn vrijwilligerswerk in de kerk, het brengen van een bezoek aan eenzame ouderen of een buurtborrel bij de sportvereniging. En juist ook bij landelijke problemen is het belangrijk om groepen bij elkaar te laten komen om met elkaar het gesprek aan te gaan. Discussies over discriminatie zouden niet gevoerd moeten worden door middel van demonstraties tegenover elkaar, maar aan tafel mét elkaar. Dat is waar wij als christendemocraten moeten staan, in het midden. Zoals Hugo de Jonge dat zo mooi zegt: “niet uit verlegenheid, maar uit overtuiging.” Uit overtuiging dat de nuance ligt in het midden om oplossingen te bieden die er niet komen als we regelrecht tegenover elkaar blijven staan.

Wie is je inspiratiebron?

Ik heb niet per se één inspiratiebron, maar wel vele mensen die me inspireren. Een van die personen is Socrates. Wat ik zo interessant aan hem vind, is gebaseerd op een van zijn bekendste uitspraken: ‘ik weet alleen dat ik niets weet.’ Deze uitspraak is al ruim twee duizend jaar oud, maar de redenatie achter deze uitspraak is in deze huidige wereld nog steeds van toepassing. In de huidige samenleving heeft iedereen zijn eigen waarheid en als die mening niet gedeeld wordt is de andere persoon gelijk een racist of een klimaatgekkie. Er is niet één juiste waarheid, of één juiste weg om het doel te behalen. Een van de eigenschappen van Socrates is dat hij altijd door bleef vragen als mensen hem hun gedachten voorlegden. Hij probeerde hiermee te bereiken dat mensen blijven nadenken en onderbouwen, hoe overtuigd je ook bent van je eigen gelijk. Daarom is het belangrijk om altijd door te blijven vragen, om te proberen te begrijpen waarom een ander denkt zoals die denkt. Maar ook om altijd te blijven nadenken over je eigen gedachten en hoe je die onderbouwt. Op die manier blijft men in gesprek en komt men tot een meer inhoudelijke discussie.

“Het is van essentieel belang voor onze toekomst dat de woningmarkt een belangrijk onderwerp wordt bij de komende verkiezingen” - Daniël Francke

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Een van de belangrijkste dingen op dit moment voor jongeren is onze toekomst. En een van de belangrijke aspecten daarvan is de huizenmarkt. Huurprijzen stijgen op dit moment de pan uit en voor starters is het lastig om een huis te kopen. Het is goed om te zien dat er op dit moment al veel aandacht is voor dit onderwerp, maar er zijn nog steeds te veel voorbeelden waar de gemeente, provincie en ministeries niet goed communiceren en veelbelovende projecten stuklopen. Het is van essentieel belang voor onze toekomst dat de woningmarkt een belangrijk onderwerp wordt bij de komende verkiezingen!

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

Niet tegenover elkaar, maar met elkaar!