Brief aan minister Koolmees

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020.

Door Agnes Jongerius op 23 oktober 2020 Delen

Geachte minister Koolmees, beste Wouter,

Afgelopen jaar is een bijzonder en druk jaar geweest.

De coronacrisis zette meer dan ooit de schijnwerper op de precaire omstandigheden waarin arbeidsmigranten in Nederland moeten wonen en leven. Daarnaast verschenen er ook vele nieuwe rapporten die de zorgwekkende situatie van arbeidsmigranten duidelijk in kaart brachten.

Zo publiceerden Inspectie SZW eind vorig jaar al over de toenemende misstanden, Universiteit van Tilburg hun bevindingen over mensenhandel en de tekortkomingen in het huisvestingsbeleid rond arbeidsmigranten in Brabant, nam het Europees Parlement de resolutie om arbeidsmigranten beter te beschermen aan en de Europese Commissie adviseerde hoe arbeidsmigranten in Europa beter beschermd moeten worden. Komende week volgt bovendien ook nog het eindrapport van Roemer.

Een coronacrisis en ettelijke rapporten later, weten we nu ondertussen wel wat er nodig is om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren. Hoeveel rapporten moeten er nog komen voordat u de uitzendsector aanpakt, wettelijke normen voor huisvesting invoert en beter gaat handhaven?

Aanstaande maandag 26 oktober reiken Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, wethouder Martijn Balster en ik u graag een aanmoedigingsprijs aan om in actie te komen, zodat arbeidsmigranten beter beschermd worden.

Graag zouden we u kort spreken in Den Haag om de problematiek rond de huisvesting en tewerkstelling van arbeidsmigranten aan te kaarten. We reiken u de prijs graag uit voor de ingang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Is het mogelijk voor u om hier aankomende maandag tussen 14:00 en 18:00 een moment vrij voor te maken?

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord.

Met vriendelijke groet,

Agnes Jongerius