Wet democratisering waterschappen naar Raad van State

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 21 oktober 2020.

GroenLinks dient haar initiatiefwet om de gereserveerde plekken in de waterschappen af te schaffen in bij de Raad van State. De waterschappen zijn niet volledig democratisch. Ongeveer 1/3 van de zetels zijn zogenaamde geborgde zetels, die los van de verkiezingen al zijn gereserveerd voor boeren, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. De kiezer heeft hier dus niets over te zeggen. GroenLinks wil dat de kiezer over alle zetels kan beslissen. De partij wil de waterschappen moderniseren en volledig democratisch maken.

Laura Bromet @LauraBromet

Tweede Kamerlid

De druk op de waterschappen is de afgelopen decennia flink toegenomen. De waterschappen moeten wegens klimaatverandering rekening houden met een grilliger patroon in de watertoevoer. Met name periodes van extreme droogte brengen veel problemen met zich mee die van invloed zijn op onze natuur, de scheepvaart, de landbouw en onze waterkwaliteit. De waterschappen moeten veel meer belangen tegen afwegen. Regelmatig staan die belangen lijnrecht tegenover elkaar.

De vaste zetels zijn gebaseerd op het principe ‘belang-betaling-zeggenschap’. Wie betaalt bepaalt. Maar waar vroeger het bedrijfsleven en de agrarische sector een groot deel van de kosten van de waterschappen op zich namen, worden de kosten nu steeds meer door burgers opgebracht. In 1995 betaalden huishoudens nog 26%, in 2019 is dat opgelopen tot 41%. Deze week werd bekend dat de waterschapslasten voor burgers in Zeeland met 5% stijgen en voor natuurorganisaties 16%. Dit in tegenstelling tot de boeren voor wie de lasten met 7% dalen.

GroenLinks diende eerder de conceptwet ter consultatie in. 1500 burgers en organisaties hebben gereageerd, zowel voor- als tegenstander. Hieruit blijkt dat veel mensen het onderwerp leeft. Uit de consultatie blijkt dat met name boeren zich verzetten tegen de wet, terwijl natuurorganisaties maar ook Vereniging Eigen Huis voorstander zijn.