Europarlement wil verplichte ethische check voor kunstmatige intelligentie

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 21 oktober 2020.

Het Europees Parlement wil duidelijke EU-regels voor kunstmatige intelligentie waarin grondrechten van mensen en het klimaat voorop staan. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak reageert op de stemming van gisteravond: “We hebben duidelijke Europese spelregels nodig om in Europa betrouwbare kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Door privacy, bescherming tegen discriminatie en milieu-impact mee te nemen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, kiest Europa voor een eigen, ethische en duurzame weg in de digitalisering.”

Het Europarlement wil Europese ethische certificaten verplicht maken voor technologie met een ‘hoog risico’. Bijvoorbeeld als er veel risico is op fysieke schade of mensenrechtenschendingen, zoals bij een zelfrijdende auto of automatische medische behandelingen, maar ook bij het bepalen van een schooladvies of de hoogte van een lening op basis van kunstmatige intelligentie. Deze ethische certificaten moeten garanderen dat kunstmatige intelligentie in de EU veilig en transparant is, maar ook fundamentele rechten beschermt. Persoonlijke data en privacy moeten gerespecteerd worden en discriminatie uitgesloten. Daarnaast eist het Europees Parlement sterke aansprakelijkheidsregels voor kunstmatige intelligentie met een hoog risico, zoals zelfrijdende auto’s, met bijvoorbeeld een verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Voor de Europese Groenen is het een grote winst dat het Europarlement erkent dat kunstmatige intelligentie voor het klimaat kansen, maar ook risico’s opwerpt. Van Sparrentak: “Het delen van data en gebruik van kunstmatige intelligentie biedt kansen voor energiebesparing en helpt bij het overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen. Technologie wordt cruciaal in de energietransitie.” Het rapport benadrukt daarnaast dat kunstmatige intelligentie kan worden ingezet voor afvalvermindering en het verduurzamen van de transportsector en de ICT-sector.

Tegelijkertijd ziet het Parlement in dat digitale technologieën vaak een grote impact hebben op het klimaat. Van Sparrentak: “De ICT-sector heeft een gigantische impact op het milieu. Ook in deze sector moeten we naar een circulaire economie. Dat het Europees Parlement duurzaamheid mee gaat wegen in de ontwikkeling van technologie is een belangrijke stap. We moeten hierbij niet alleen naar het energieverbruik van de technologieën zelf kijken, maar ook naar de hele infrastructuur die wordt gebruikt, zoals de productiematerialen, netwerken en energie-slurpende datacentra.”

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Lowie Kok, persvoorlichter GroenLinks Europa

Telefoon: +31 634 930 173

E-mail: lowie.kok@ep.europa.eu

Kijk voor extra informatie ook op het Mediacentrum van GroenLinks Europa.