PvdA pakt big tech wél aan, de vraag is: Wat doet D66?

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 20 oktober 2020, 2:06.

Het aanpakken van misleidende algoritmes, het verbieden van gepersonaliseerde advertenties en de introductie van een online leeftijdsverificatiesysteem. Het zijn enkele van de punten waar vanmiddag en vanavond over gestemd wordt door het Europees Parlement. Het standpunt van D66, VVD en CDA spant erom. Kiest D66 voor het belang van miljardenbedrijven als Facebook en Google? Of voor alle internetgebruikers?

Tijdens de stemmingen over de Digital Service Act (DSA) bepaalt het parlement haar standpunt over de aanpak van de macht van big tech. Die punten waren er niet gekomen zonder inbreng van PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Als enige Nederlander onderhandelde hij mee over de rapporten waar vandaag over gestemd wordt. En met succes.

Paul Tang: “Als onze onderhandelingsresultaten het halen, kunnen we eindelijk regelen dat wat in de echte wereld illegaal is, ook online illegaal is.”

De stemmingen zijn een opmaat naar het Wetgevingspakket voor Digitale Diensten dat de Europese Commissie op 2 december presenteert. Dit pakket moet de gedateerde (namelijk twintig jaar oude) e-Commerce Richtlijn vervangen.

“Amerikaanse Big Tech bepalen hoe we met elkaar communiceren, bemoeien zich met onze vrijheid van meningsuiting en beïnvloeden zelfs verkiezingen. Dat dient alleen een commercieel belang. Het is de hoogste tijd dat we paal en perk stellen aan hoe ver ze mogen gaan.”

Datamacht aanpakken is een van de speerpunten van Tang. Niet door enkel naar overnames te kijken, maar door de verdienmodellen van big tech aan te pakken. Zo moeten gepersonaliseerde advertenties worden verboden en zouden we niet langer gedwongen moeten worden in te loggen op websites via Facebook of Google, maar via een veilige overheidsdienst die alleen data opslaat die strikt noodzakelijk is voor het gebruik. Daarmee steken we er een stokje voor dat persoonsgegevens als commerciële producten worden gebruikt.

Ook wil de PvdA-politicus ervoor zorgen dat kinderen veilig gebruik kunnen maken van het internet.

Tang: “De enige barrière voor kinderen om tabak, alcohol en schadelijke films te bemachtigen is het aanklikken van een vinkje waarmee ze bevestigen dat ze 18 zijn. Dat is geen bescherming, maar een aanmoediging.” Daarom wil Tang dat de Europese Commissie komt met een privacybestendigsysteem voor leeftijdsverificatie.

Het gaat erom spannen of deze punten een meerderheid in het Europees Parlement gaan halen. Met name binnen de politieke groep Renew Europe, waar D66 en VVD onderdeel van uitmaken, is er twijfel over een aantal voorstellen die ter stemming liggen. Het is aan D66 om te bewijzen dat ze voor de samenleving opkomen, en niet alleen voor Google en Facebook.

Foto header: Viktor Hanacek / picjumbo

20 oktober 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Paul Tang benoemd als de “Europese belastinginspecteur”

Gerelateerde berichten

Paul Tang benoemd als de “Europese belastinginspecteur”

23 september 2020

Stageplaats team Paul Tang

3 september 2020

EU conferentie | Reset!

25 augustus 2020

DSA: de weg vooruit

16 juli 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang